upis u državljanstvo

Mijenjaju se uvjeti za stjecanje njemačkog državljanstva; evo tko će jednostavnije do njega

25.11.2022 u 15:18

Bionic
Reading

Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser predstavila je u petak dijelove nacrta zakona kojim bi se trebalo olakšati stjecanje njemačkog državljanstva i prema kojem će se upis u državljanstvo, umjesto sa sadašnjih osam, moći zatražiti već nakon pet odnosno tri godine legalnog boravka

"Umjesto sadašnjih osam godina državljanstvo će se moći steći već nakon pet godina legalnog boravka, a u slučaju vrlo uspješne integracije već i nakon tri godine", rekla je ministrica Nancy Faeser (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) u razgovoru za nekoliko njemačkih medija.

Pod vrlo uspješnom integracijom Faeser podrazumijeva brzo učenje njemačkog jezika i dobru uklopljenost u radni ili obrazovni sustav zemlje.

"Nacrt zakona je gotov i poslan je nadležnim ministarstvima na provjeru", priopćilo je ministarstvo unutarnjih poslova u petak.

U istom priopćenju se navodi kako su detalji zakona već dogovoreni između stranaka vladajuće koalicije. Socijaldemokratsko-zeleno-liberalna vlada je u svom koalicijskom ugovoru predvidjela reformu zakona o stjecanju državljanstva.

Prema tom nacrtu bi djeca rođena u Njemačkoj automatski stekla pravo na državljanstvo ako jedan od roditelja najmanje pet godina legalno boravi u Njemačkoj.

Sniženi i jezični kriteriji

Kod osoba starijih od 67 godina ubuduće će kao uvjet za stjecanje državljanstva biti sniženi jezični kriteriji te će ubuduće biti dovoljno da se podnositelj zahtjeva može "usmeno sporazumjeti".

"Olakšanim postupkom stjecanja državljanstva želimo izići u susret generaciji gastarbajtera koji su dali značajan doprinos razvoju ove zemlje", rekla je Faeser.

Ona je također najavila kako bi trebalo biti omogućeno i lakše stjecanje dvostrukog državljanstva, koje je trenutno u Njemačkoj, uz neke iznimke, zabranjeno.

"Za integraciju je mnogo važnije poznavanje jezika, obrazovanje i priznanje demokratskog poretka, nego pitanje posjeduje li podnositelj zahtjeva još neko drugo državljanstvo", rekla je Faeser.

Nemogućnost zadržavanja starog državljanstva prilikom primanja njemačkog smatra se najvećem preprekom za pojačani ulazak stranaca, koji već dulji niz godina žive u Njemačkoj, u registar njemačkih državljana.

Državljani Europske unije smiju zadržati svoje staro državljanstvo i nakon stjecanja njemačke putovnice.