PRILAGODBA KORONAVIRUSU

Mijenjaju se pravila odlučivanja u EU-u: U fokusu videokonferencije i glasanje na daljinu

20.03.2020 u 08:27

Bionic
Reading

Otežana mogućnost putovanja i strah od zaraze koronavirusom dovode u pitanje rad europskih institucija, koje fizičku nazočnost na sastancima nastoje nadomjestiti videokonferencijama, što opet traži privremeno odstupanje od utvrđenih pravila.

Ovaj tjedan odgođen je redoviti sastanak Vijeća za ekonomske poslove (Ecofin), koji se trebao održati u utorak.

Sastanci Vijeća za opće poslove i Vijeća za vanjske poslove koji su na rasporedu sljedeći tjedan također su otkazani i umjesto toga održat će se video-konferencija. Otkazan je i sastanak na vrhu koji se trebao održati u sljedeći četvrtak i petak i umjesto toga čelnici zemalja članica imat će videokonferenciju, ali samo na temu koronavirusa.

U srijedu redoviti tjedni sastanak Europska komisije prvi put u povijesti nije održan u dvorani za sastanke, nego su povjerenici ostali sjediti u svojim kabinetima i održali sjednicu putem video-veze.

Slovenija koronavirus Izvor: EPA / Autor: IGOR KUPLJENIK

Glavno tajništvo Vijeća EU-a pripremilo je prijedloge da se privremeno, na mjesec dana, derogiraju neke odredbe Poslovnika kako bi se osiguralo da Vijeće može donositi odluke s obzirom da je teško osigurati fizičku nazočnost ministara. Prijedlog treba prihvatiti Coreper, Odbor stalnih predstavnika koji čine veleposlanici država članica.

Prema poslovniku Vijeća, na sastanku mora biti fizički nazočno najmanje polovica ministara ili državnih tajnika, to jest osoba koje u ime svojih vlada mogu preuzimati obveze.

Sada se u situacijama kada nisu osigurani uvjeti za sastanak Vijeća, predlaže da se umjesto toga održi videokonferencija. Ali, videokonferencija se ne smatra sastankom Vijeća. Samo se na sastanku Vijeća mogu donositi odluke.

U slučaju kada nema sastanka Vijeća, a moraju se usvojiti formalne odluke, sada se predlaže da se to napravi kroz pisanu proceduru. Prema Poslovniku, akti Vijeća o hitnom pitanju mogu se donijeti pisanim glasovanjem kada Vijeće ili Coreper jednoglasno odluči koristiti taj postupak.

  • +9
Sastanak Europskog vijeća u Bruxellesu Izvor: EPA / Autor: YVES HERMAN / POOL

Zemljama članicama se uputi pitanje pristaju li na odlučivanje pisanom procedurom. Sve članice moraju konsenzusom odobriti pisani postupak i potom glasaju kako žele o predloženom tekstu. Postoji i pojednostavljeni pisani postupak, tzv. "prešutni postupak". U tom slučaju, smatra se da je relevantni tekst usvojen ako do kraja razdoblja koje je utvrdilo predsjedništvo ne stigne negativan odgovor, to jest odsutnost odgovora smatra se pristankom.

S obzirom na sadašnju situaciju gotovo je nemoguće ili vrlo teško osigurati kvorum kako to traži Poslovnik.

Stoga, glavno tajništvo Vijeća predlaže da se privremeno na mjesec dana, s mogućnošću da se opet produlji, derogira odredba o kvorumu tako da se u minimalni broj potreban za kvorum računaju i oni članovi Vijeća koji zbog izvanrednih okolnosti ne mogu fizički biti nazočni nego sudjeluju putem video-veze.

Prema tom prijedlogu, u sjedištu Vijeća u Bruxellesu, morao bi fizički biti nazočan samo predsjedatelj, u ovih šest mjeseci tu dužnost obnaša Hrvatska, predstavnik Glavnog tajništa Vijeća i povjerenik Komisije. Sve zemlje članice moraju biti zastupljene u dvorani za sastanke, pri čemu to mogu biti i veleposlanici, dok bi njihovi ministri ili državni tajnici sudjelovali putem video-veze.

Članovi Vijeća koji sudjeluje putem videokonferencija trebali bi poduzeti mjere kako bi se osiguralo poštovanje pravila o profesionalnoj tajni. U slučajevima kada se tehnološkim sredstvima ne može osigurati zaštita klasificiranih podataka EU-a u skladu sa sigurnosnim pravilima, o tim se pitanjima ne bi raspravljalo putem videokonferencije.

Glavno tajništvo predlaže da se sastanci Vijeća, koji se u travnju održavaju u Luxembourgu, sljedeći mjesec iznimno održe u Bruxellesu.

Prema Poslovniku Vijeća EU-a, svi sastanci se održavaju u Bruxellesu, osim u travnju, lipnju i listopadu, kada se održavaju u Luxembourgu.

I Europski parlament se priprema na glasovanje na daljinu. Vodstvo parlamenta odlučilo je sazvati izvanrednu plenarnu sjednicu za četvrtak, 26. ožujka kako bi mogli glasati o mjerama koje je Komisija predložila u vezi s koronavirusom.

Prvi put u povijesti na plenarnoj sjednici glasat će se na daljinu, putem elektroničke pošte.

Europski parlament je u četvrtak otkazao dvije predviđene mini-plenarne sjednice 1. i 2. travnja te 22. i 23. travnja. Četvorednevne plenarne sjednice koje bi se trebale održati u Strasbourgu u svibnju, lipnju i srpnju, pretvorene su dvodnevne, mini-plenarne sjednice u Bruxellesu.