ŠEF GRANIČNE POLICIJE BIH

'Migrante je na nasilni prelazak granice nagovarao Hrvat porijeklom iz Irana'

  • Autor: B. S.
  • Zadnja izmjena 26.10.2018 07:10
  • Objavljeno 26.10.2018 u 07:10
Gužva na graničnom prijelazu Maljevac

Gužva na graničnom prijelazu Maljevac

Izvor: Cropix / Autor: Robert Fajt / CROPIX

U HRT-ovoj emisiji Otvoreno s temom eskalacije migrantske krize u regiji gostovali su Zoran Ničeno, Marinko Ogorec, stručnjak za sigurnost, Goran Bandov, prodekan Visoke škole međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld, Zoran Kusovac, politički analitičar i Zoran Galić, direktor Granične policije BiH

Galić je rekao da je sigurnosno stanje na graničnom prijelazu Maljevac pod kontrolom, dva dana nakon što su migranti probili policijski kordon. Dodao je da postoji mogućnost da se migranti ponovno organiziraju i pokušavaju prijeći državnu granicu, te naglasio da je granična policija BiH sinoć stanje na Maljevcu stavila pod kontrolu i migrante udaljila na zaobilazni put koji ide prema Velikoj Kladuši.

Istaknuo je i da je granična policija BiH jednu osobu, koja je inače hrvatski državljanin porijeklom iz Irana, lišila slobode. "Ta osoba je hodala po Velikoj Kladuši i Bihaću i dovodila migrante u ovu situaciju. Bila je inicijator ovakvih nasilnih pokušaja prelaska držane granice. Toj osobi određen je jednomjesečni pritvor", rekao je dodavši da se ta osoba dovodila i u vezu s kaznenim djelom krijumčarenja ljudi.

  • +12
  • +9

Migranti na GP Maljevac

Izvor: Cropix / Autor: Robert Fajt / CROPIX

Pomoćnik glavnog ravnatelja policije i načelnik Uprave za granicu Ničeno rekao je da su upoznati s tim slučajem i tom osobom koja, kako je rekao, u Hrvatskoj ima podeblji dosje i više puta je privođena i prijavljivana za krijumčarenje ljudi.

"Ovo što se događa na GP Maljevac nije slučajno. Indikativno je da se usklađena akcija po izbjegličkim centrima dogodila u BiH i Srbiji. Prije četiri dana dobili smo informaciju da se šire lažne vijesti da će Hrvatska otvoriti granice i da se priprema određeni broj migranata da bi došli na granicu i probijali granične prijelaze", rekao je Ničeno. Naglasio je da je hrvatska policija spremna zaštititi državnu granicu u svakom pogledu.

Na pitanje trebamo li se bojati migranata Bandov je rekao da ne, ali dodao je da među njima postoje opasni ljudi. "Opasno je u Europi da su od 2015. postali top tema svih izbora. Vidimo rast populizma i to je opasno. A je li direktno uzrokovano pitanjem migracija u konačnici jeste", rekao je. Istaknuo je da je 2015. zabilježeno 1.8 milijuna ilegalnih migracija. "To su velike brojke i ima onih koji nisu došli s dobrim namjerama".

Cijelu emisiju pogledajte ovdje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!