ŽELE BOLJU ISKORISTIVOST

Microsoft testira novi DVD format za Xbox 360

30.03.2011 u 12:11

Bionic
Reading

Oni s boljim pamćenjem sjetit će se da je izlazak trenutne generacije konzola bio popraćen još jednim dvobojem – između formata Blu-Ray i HD-DVD

U tom dvoboju s vremenom je trijumfirao Blu-Ray koji je sretno odabrao Sony, dok je HD-DVD koji je bio Microsoftov izbor za Xbox 360 neslavno propao. Umjesto da sa sljedećim izdanjima konzole i Microsoft počne ugrađivati Blu-Ray player, Microsoft je čak izbacio i HD-DVD player i počeo ugrađivati najobičniji DVD player i tako je ostalo čak i do prošle godine izdanog Xboxa 360 Slim.

 

Teško je pronaći razloge takve Microsoftove politike s obzirom da Blu-Ray ima višestruko veću zapreminu od DVD-DL-a, a zbog cijene Blu-Ray medija značajno bi se smanjio i stupanj piratstva koji cvjeta na Microsoftovoj konzoli.

 

Moš' mislit.

 

 

Kako vrijeme protječe, problem je postala i zapremina DVD-DL medija koji može pohraniti 7.95 GB podataka, dok čak 1 GB redovito odlazi na DVD-Video particiju u kojoj je smještena i antipiratska zaštita koja očigledo u slučaju Xboxa 360 uopće ne funkcionira.

 

Microsoft je stoga danas objavio da kreće s testiranjem potpuno novog DVD formata koji će, pretpostavlja se, potpuno maknuti taj 1 GB ili će ga se na neki način značajno komprimirati kako bi se stvorio dodatni prostor za korisne podatke.

 

Zanimljivo je ovdje primijetiti i činjenicu da je čak i PlayStation 2 (dva, ne tri!) imao veću iskoristivost DVD medija no što ju danas ima Xbox 360.

 

Novi Dashborad update testirat će gejmeri s područja Sjeverne Amerike i za svoj trud dobiti besplatnu kopiju Halo: Reacha, a u niskom startu su već i pirati koji godinama probijaju zaštitu Xboxa 360 jer se pretpostavlja da će novi update donijeti i novu zaštitu. Posljednji update probijen je nakon oko dva tjedna.