PREDSJEDNIK NIZOZEMSKOG SENATA

'Mi male zemlje se moramo držati zajedno'

18.02.2013 u 12:39

Bionic
Reading

Nizozemska bi sljedeći mjesec trebala završiti parlamentarnu proceduru ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora, najavio je u ponedjeljak u Zagrebu predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko nakon sastanka s predsjednikom nizozemskog Senata.

'Najavljeno je da će Senat Kraljevine Nizozemske imati sljedeći mjesec na razmatranju ugovor Hrvatske i Europske unije i nadam se da će on biti ratificiran u tom mjesecu', rekao je Josip Leko u izjavi novinarima nakon sastanka s Fredom de Graafom. Donji dom nizozemskog parlamenta potvrdio je 5. veljače hrvatski pristupni ugovor, a nakon potvrde u gornjem domu, Senatu, potpis bi na ugovor još trebala staviti nizozemska kraljica da bi proces bio i formalno okončan.

Leko je rekao da je glavna tema razgovora s nizozemskim kolegom bio proces pristupanja Hrvatske EU-u i proces ratifikacije te kako je zajednički zaključeno 'da je RH vjerodostojna u ispunjavanju svih preuzetih obveza, da su Hrvatska i njezino društvo prihvatili da je njihov interes proces izgradnje društva koje je komplementarno društvima i vrijednostima zemalja članica Europske unije'. Dodao je da je Nizozemska bila od velike pomoći u procesu pristupanja Hrvatke EU-u u raznim programima te najavio da će dvije zemlje nastaviti tu prijateljsku suradnju kad Hrvatska postane članicom EU 1. srpnja ove godine u tijelima EU-a, ali i na drugim područjima, primjerice u poljoprivredi, turizmu i brodogradnji.

'Važno je i nakon pristupanja EU-u 1. srpnja nastaviti proces transformacije jer će to biti od iznimne koristi i za hrvatsku državu i za hrvatske građane. Ponudio sam potporu i nakon 1. srpnja. Veselimo se nastavku prijateljskih odnosa naših zemalja jer mi smo male zemlje, a mali se uvijek moraju držati zajedno kako bi ispunili ciljeve koje su si sami zadali', rekao je u izjavi De Graaf. De Graafa bi tijekom dana trebali primiti i hrvatski predsjednik Ivo Josipović i premijer Zoran Milanović.

Dosad su 22 zemlje ratificirale hrvatski pristupni ugovor. Proces još nisu završile Nizozemska, Njemačka, Belgija i Danska, a Slovenija proces ratifikacije još nije započela.