BRUXELLES POD NOGAMA

Metalci će prizemljiti zahtjeve EU

02.12.2008 u 14:15

Bionic
Reading

Predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske Ivo Marjanović sutra će se u Bruxellesu sastati s Neelie Kroes, povjerenicom Europske komisije za tržišno natjecanje, rekao je dopredsjednik Sindikata metalaca Vedran Dragičević

Sastanak je dogovoren posredstvom Europske metalske federacije (EMF), a Marjanović će europskoj povjerenici pokušati pojasniti stavove sindikata prema uvjetima za privatizaciju hrvatskih brodogradilišta koje traži Europska komisija, piše Novi list

Marjanović će na sastanku upozoriti povjerenicu Kroes na metalcima neprihvatljive uvjete koje europa postavlja za privatizaciju brodogradilišta, a posebice je, istaknuo je Dragičević, sporno smanjenje kapaciteta za 40 posto i liberalni sistem privatizacije u kojem eventualni budući vlasnik može otpuštati radnike kako želi.

Te zahtjeve želimo 'spustiti na zemlju'. Također, želimo povjerenici objasniti koliki bi problem predstavljalo gašenje brodograđevne industrije u Hrvatskoj, posebice u primorskim krajevima, gdje je upravo brodogradnja praktički jedina preostala grana industrije.

Prema uvjetima koje sada traži Europska komisija u Hrvatskoj jedno i pol brodogradilište, budući da se smanjenje od 40 posto koje oni traže ne odnosi na ukupno instalirane kapacitete brodogradilišta, već na najbolju godinu, što znači da bi to smanjenje bilo zapravo mnogo veće, rekao je Dragičević, te dodao kako Sindikat metalaca neće odustati od svojih već ranije istaknutih uvjeta za privatizaciju hrvatskih brodogradilišta.

Pri tom u obzir ne dolazi kompenzacija, odnosno smanjenje kapaciteta brodogradnje veće od 18 posto, kao ni otpuštanje radnika najmanje godinu dana, u nekim brodogradilištima i dvije godine. Također, Sindikat neće pristati na dislokaciju brodogradilišta, niti na gašenje brodograđevne djelatnosti.