POLANČEC NAPADA

Mesić priznao da je zvao Šestaka zbog SMS-a

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 05.11.2009 03:37
  • Objavljeno 04.11.2009 u 19:01
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

'Predsjednik Stjepan Mesić definitivno je osoba koja je zvala gospodina Darka Marinca i sugerirala da se SMS-u da kredit od 65 milijuna kuna. Ono što je važnije je da je Mesić prije otprilike mjesec dana ponovno zvao gospodina Zdravka Šestaka, tražio dodatni kredit za SMS od devet milijuna kuna i o tome nije istinito obavijestio javnost'

Izjavio je to u razgovoru za HTV bivši potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Damir Polančec. ?Ja sam politički odgovarao zbog činjenice da dolazim iz Podravke, a ako želimo živjeti u društvu u kojem ne smije biti nedodirljivih, s pravom postavljam pitanje političke odgovornosti predsjednika Mesića', naglasio je Polančec.

U razgovoru za 'Dnevnik' Nove TV poručio je da od Državnog odvjetništva traži da se cijeli slučaj Podravka, u kojemu je Mesić osobno arbitrirao, istraži do kraja. Polančec tvrdi da Zdravko Šestak može potvrditi njegove navode, a siguran je da je to već zabilježeno i u Šestakovom iskazu. Može se, uostalom, tražiti i ispis telefonskih razgovora Mesić - Šestak, o kojemu mogu posvjedočiti i tajnice koje su spajale pozive.

Mesićevo priznanje

'Ja s tim dečkom stvarno nemam nikakve veze, niti ja znam što je onradio u Podravci, niti u Zadru, niti u ne znam kojoj formi', rekao je predsjednik Stjepan Mesić, odgovarajući na pitanje očekuje li nove Polančecova napade. Priznao je, međutim, da su on i Srđan Mladinić iz SMS-a nazvali ZdravkaŠestaka, koji je rekao da 'ne može s ni čim više sudjelovati jerjednostavno to više ne mogu, prvo moraju to (prvi kredit PodravkeSMS-u, op.a.) vratiti, a onda se može o drugome razgovarati', rekao jeMesić.

Podsjetivši kako mu je predsjednik Mesić 'nekoliko puta rekao da mora pročitati Ustav' te da temeljem ustavnih ovlasti treba voditi brigu o gospodarstvu, Polančec je upitao 'zašto, ako postoji moja politička odgovornost, nitko ne postavlja pitanje političke odgovornosti predsjednika Mesića?'.

'Je li veća politička odgovornost mene koji sam post festum doznao za kredit ili je veća odgovornost onoga koji je dao preporuku da se da kredit?', upitao je Polančec.

Polnačec je pozvao da se provjeri i čijom je sugestijom skinuta blokada tvrtki Badel. 'Možda bi bilo zanimljivo pogledati na koji način je Badel prodao 49 posto svoje tvrtke-kćeri za 56 milijuna kuna, a cijela tvrtka je u tom trenutku vrijedila 39 milijuna kuna', rekao je HTV-u.

Nada se da pravosuđe neće podleći pritisku medija koji se stvara u slučaju Podravka i drugim sličnim slučajevima.

Polančec, međutim, tvrdi da je Podravki uistinu prijetila 'opasnost od neprijateljskog preuzimanja Podravke', te ne negira da je znao i da su se njegovi prijatelji 'na određeni način zaštitili', ali je to doznao, kaže, prekasno. Tada je razgovarao sa svima sa kojima je trebao razgovarati.

'Nisam pravni ekspert, možemo govoriti radi li se o prekršaju ili kaznenom djelu, ali mislim da su to časni i pošteni ljudi', rekao je Polančec

Uz Mesića, Polančec je kritičan i prema glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću, čiji rad ne zaslužuje pozitivnu ocjenu. Bajić je, smatra Polančec, nedovoljno dobar u svom poslu, pri čemu se dovoljno sjetiti kako su završili svi veliki slučajevi.

Bajićevi diktafoni

Damir Polančec je razgovarao s državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem oslučaju Podravka. 'Krajičkom oka vidio sam upaljeni diktafon, mislim daje Bajić snimio taj razgovor', rekao je Polančec.

Što se tiče slučaja Podravka, 'nije primjereno i normalno' što se privođenje menadžera dogodilo na dan obrane Bajićevog godišnjeg izvješća u Saboru. Neprihvatljivo je i to što su menadžeri privedeni u prisustvu kamermana i fotoreportera, kao i to što 'postoje novinari koji dobivaju povlaštene informacije'.

'Možda će me koštati što ovako i na ovaj način govorim, ali doista mislim da je vrijeme da prestane biti nedodirljivih, onih koji su povlašteni', rekao je za Novu TV, a na pitanje je li Mesić povlašteniji od ostalih građana odgovorio je: 'Apsolutno.'

Najavio je kako je spreman ići do kraj, po cijenu svih rizika. 'Neka ovo bude prilika da se raščiste stvari u Hrvatskoj i da prestanu postojati nedodirljivi', istaknuo je Polančec.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi