OSVETA BEZ SUĐENJA

Mesić opravdava pokolj na Bleiburgu

Bionic
Reading

Iako je prije 20 godina pjevao ustaške pjesme, bivši predsjednik Stjepan Mesić ne prestaje govoriti o antifašizmu. Na predavanju u zabočkoj Gimnaziji A. G. Matoša rekao je da su 'Ustaše na Bleiburgu postale su žrtve osvete, no osveta je bila neminovna jer su zločini koje su počinili bili toliko strašni da ju je bilo nemoguće izbjeći'

Mesić je ustvrdio da ga često optužuju da različito tretira zločine, no da to nije istina. Mesića su gimnazijalci dočekali kao rock zvijezdu, piše Slobodna Dalmacija.

'Žele nas uvjeriti da su pripadnici ustaša bili dobri jer su bili Hrvati. Jedan je zastupnik u Saboru čak rekao su se u Jasenovcu izvodile operete i, nećete vjerovati, kasnije je postao i predsjednik Sabora', rekao je Mesić, misleći na Nedjeljka Mihanovića.

'Nemojte ići na web stranice Crne legije', dodao je Mesić. Mesić je gimnazijalce podučio da je osveta, bez suđenja, sasvim u redu. 'Ustaše su se 1945. povlačile da bi se predale Englezima, no Englezi su se držali one da se vojska mora predati onima protiv kojih je ratovala. Postali su žrtve osvete, no osveta je bila neminovna jer su zločini koje su počinili bili toliko strašni da ju je bilo nemoguće izbjeći', rekao je Mesić, priznavši da ga često optužuju da različito tretira zločine, iako to nije istina.

Kako bi potkrijepio svoju tezu, Mesić gimnazijalcima spominje nacističke alate kojima su mjerili proporcije lica onima koje su htjeli prikazati kao nižu rasu. 'To vam se možda čini kao loša znanstvena fantastika, ali tako je bilo', kaže bivši predsjednik.

Iskoristio je još jednom priliku kako bi uzveličao lik i djelo Josipa Broza Tita. 'On je za mene povijesna ličnost, neodvojiva od pokreta antifašizma, koji je izvorno nepolitički pokret i izraz stremljenja ka slobodi. Da nije bilo pokreta koji je vodio, jedinstvenog po organizaciji u tadašnjoj Europi, Hrvatske ne bi bilo jer bi se ona prema dogovoru saveznika u Jalti 'utopila' u Kraljevini Jugoslaviji', smatra.

'Istini treba pogledati u oči. Bilo je zločina, ali to ne mijenja karakter antifašizma. Republika Hrvatska je stvorena u NOB-u, a obranjena u Domovinskom ratu', zaključio je Mesić svoj sat povijesti.