PET DANA LOBIRANJA

Mesić i Baldasar Rusima nudili projekt za Poljud

18.12.2013 u 07:23

Bionic
Reading

Bivši predsjednik Stjepan Mesić i gradonačelnik Splita Ivo Baldasar bili su glavne zvijezde petodnevnog posjeta hrvatskog izaslanstva ruskom Sankt Peterburgu i oblasti Kaliningrad. Desetak hrvatskih tvrtki u organizaciji Hrvatsko-ruskog društva onamo je otišlo tražiti nove poslove, Mesić je bio poveznica, a Baldasar je promovirao svoju knjižicu potencijalnih investicija u Splitu

Kako se čini, naglasak je bio na građevinskim tvrtkama: Mesić tvrdi da se dosta razgovaralo o angažiranju hrvatskih kompanija čija operativa zbog krize nema posla, posebno u Kaliningradu, gdje će se uoči Svjetskog prvenstva u nogometu 2018. godine graditi veliki stadion, deseci drugih objekata i stotine kilometara autocesta. 'Imamo velike kapacitete koje možemo brzo aktivirati i naša poduzeća ondje moraju tražiti svoju šansu. Sve investicije financira Rusija s 90 posto iznosa, ali deset posto ulaže gubernija i njen utjecaj može biti jako značajan', opisao je Mesić dojmove s putovanja za tportal.

Glavna veza susretima bio je utjecajni poduzetnik Stefano Vlahović, inače počasni hrvatski konzul u Rusiji, kojega se najčešće titulira kao 'ruskog kralja piletine'. Zanimljivo, Mesić je otkrio da je domaćinima ponuđen čak i projekt novog, obnovljenog Poljuda, koji bi mogao biti uzor za stadion koji će se u toj oblasti graditi. Bivši predsjednik otkriva da su organizatori Svjetskog prvenstva 'u cajtnotu' jer treba isprojektirati stadione i osigurati financiranje.

'Gradonačelnik Baldasar i ja pozvani smo u delegaciju poslovnih ljudi jer je očito procijenjeno da naša imena nešto znače. Dobro je da je Baldasar bio ondje, predstavio je sve splitske kapacitete i mogućnosti ulaganja. Nadam se da će se suradnja produbiti, a pozvao je i ruske poduzetnike da posjete Hrvatsku', dodao je Mesić. Tvrtke s kojima je putovao u Rusiju, ipak, nije želio pojedinačno predstaviti.
'U razgovoru s gubernatorom Sankt Peterburga bilo je dosta prigovora zbog otežanog ishođenja viza i zbilja treba tražiti mogućnost za liberalizaciju. Dosta ruskih poduzetnika i turista zbog toga je odustalo od putovanja u Hrvatsku, ali vrata su nam u toj zemlji svejedno otvorena', kaže bivši predsjednik i poziva Vladu da olakša proceduru.

Splitski gradonačelnik Baldasar nije želio otkrivati detalje putovanja jer je, kaže, o tome planirao održati posebnu konferenciju za novinare. Ipak, tvrdi da su u Rusiji 'tek ostvareni preliminarni kontakti'. On je, inače, već najavio da će s popisom mogućih splitskih projekata putovati po svijetu, a od idućih destinacija izdvojeni su London i Indonezija.