NAKON DEBAKLA U HESSENU

Kraj jedne ere: Merkel odlazi s čela CDU-a? Već se javio i mogući nasljednik

29.10.2018 u 11:09

Bionic
Reading

Njemačka kancelarka i predsjednica Kršćansko-demokratske unije (CDU) Angela Merkel neće se u prosincu na stranačkoj konvenciji kandidirati za mjesto predsjednice stranke, javljaju njemačke novinske agencije u ponedjeljak pozivajući se na krugove u vrhu CDU-a. Bild, pak, piše kako je kandidat za njezinog nasljednika bivši šef parlamentarne skupine CDU-a Friedrich Merz, koji će kandidaturu navodno objaviti već danas

Merkel time, kako se nadalje citira sudionike sastanka predsjedništva CDU-a, povlači konzekvence nakon drastičnog gubitka glasova na jučerašnjim pokrajinskim izborima u saveznoj pokrajini Hessen.

Promatrači smatraju da je na dramatične gubitke glasova CDU-a u Hessenu najviše utjecalo nezadovoljstvo politikom savezne vlade Angele Merkel.

Merkel je na čelu CDU-a od 2000. Zasad nije poznato hoće li Merkel ostati na poziciji njemačke kancelarke, ali izvori iz CDU-a kažu da je ona izrazila želju ostati na tom položaju.

  • +5
Karijera Angele Merkel u 10 fotografija Izvor: Profimedia / Autor: Interfoto / Alamy

Kao kandidat za nasljednika Angele Merkel, prema pisanju današnjeg Bilda, ponudio se Friedrich Merz, bivši šef parlamentarne skupine CDU-a u Bundestagu, koji je njemačkom tabloidu izjavio kako je spreman preuzeti stranku ako ona to od njega zatraži. Merz, inače pripadnik krila CDU-a koje je kritiziralo politiku Angele Merkel prema izbjeglicama, već je odradio razgovore u Bruxellesu na tu temu, piše Bild.

Merz se povukao iz politike prije desetak godina, te od tada predsjedava neprofitnom udrugom Atlantik-Brücke, koja se bavi jačanjem veza između Njemačke i SAD-a. Član je Trilateralne komisije, a od 2016. i predsjednik njemačkog ogranka investicijskog magnata BlackRock, koja se smatra jednom od najmoćnijih financijskih institucija na svijetu.