porast broja samoubojstava

Mentalno stanje djece u Hrvatskoj: Situacija nije zabrinjavajuća, situacija je katastrofalna

18.07.2022 u 22:55

Bionic
Reading

Roditelji često ne prepoznaju neke očite probleme kod svoje djece, a upravo o ovoj tematici govorila je psihijatrica Katarina Dodig Ćurković

O porastu broja pokušaja samoubojstava kod djece i o tome što se to događa s današnjim mladim generacijama reporterka Dnevnika Nove TV Valentina Baus razgovarala je sa psihijatricom Katarinom Dodig Ćurković. 'Situacija nije zabrinjavajuća, situacija je katastrofalna', tim je riječima gošća Dnevnika Nove TV opisala stanje mentalnog zdravlja kod mladih u Hrvatskoj.

"Ljudi ne vole govoriti o nekadašnjim i sadašnjim vremenima, ali svi mi koji smo odrastali prije 15, 20 i više godina, složit ćemo se, da je situacija daleko alarmantnija i ja se usudim reći - katastrofalna", kaže psihijastrica i ističe kako je krajnje vrijeme da u fokus stavimo mentalno zdravlje mladih u dobi do 18 godine života koji su zadnjih godina itekako nastradali.

'Nažalost zadnjih godina, ako gledamo kliničku sliku, to su prije svega, ozbiljna depresivna stanja, apatija, problemi snalaženja s vršnjacima, problemi agresije - ne samo prema sebi, nego i prema drugima, nažalost često i prema roditeljima. Ali i djeca koja su nažalost, sve češće žrtve različitih oblika zlostavljanja. Vrlo često imate dijete koje je tužno, samo, obeshrabreno, depresivno, nezadovoljno sobom, nezadovoljno obitelji u kojoj živi, nezadovoljno školom. Na neki način dijete vrlo često smatra da je odgovorno za sve i da je jedini izlaz iz te situacije nažalost da se ubije', pojašnjava liječnica te ističe kako su dobne granice sve niže. Nekada se govorilo o pokušajima suicida među najrizičnijim adolescentima, a danas se radi o djeci od 9, 10 godina.

'Nažalost roditelji često ne prepoznaju neke očite probleme kod svoje djece', dodaje psihijatrica. Za kraj ističe i kako društvene mreže, uređene slike i nerealne tjelesne proporcije, uspjeh preko noći - loše utječe na mentalno zdravlje djece.