Back Together summit

Dr. Veljko Đorđević objasnio zašto je odlazak psihijatru i dalje tabu tema te kakvu točno ulogu u psihičkom zdravlju ima ljubav

20.06.2022 u 09:31

Bionic
Reading

Zašto je razgovor o psihičkom zdravlju u Hrvatskoj još uvijek tabu tema, je li ljubav ključan faktor mentalnog zdravlja pojedinca te što svatko od nas može učiniti da poboljša svoje mentalno zdravlje, na prošlogodišnjem, prvom Back Together zdravstvenom summitu otkrio je dr. med. spec. psihijatrije i subspecijalist socijalne psihijatrije Veljko Đorđević

'Mentalno zdravlje je tabu jer se dugo godina mislilo jedanput psihijatrijski bolestan – cijeli život si bolestan. Naša se psihijatrija razvijala više azilantskim tipom kroz duševne bolnice, a ne unutar zajednice. Taj problem odlaska psihijatru postao je opterećenje koje nas dugi niz godina prati', objasnio je ugledni psihijatar Veljko Đorđević.

U svom izlaganju napomenuo je kako mentalni poremećaji ne štede niti jednu profesiju. Štoviše, od njih obolijevaju i političari i liječnici i svećenici.

'Psihijatri, kao medicinski stručnjaci, nisu uspjeli smanjiti tu stigmu zato što se stalno bježalo od javnosti. Onog trenutka kad psihijatrija zaživi u zajednici i stvorimo klubove izvaninstitucionalne psihijatrije te kad uključimo obitelji oboljelih kroz grupni i individualni rad, onda će se stigma početi smanjivati. Pomoći osobama s mentalnim poremećajima je nešto najznačajnije u psihijatriji, ali i cjelokupnoj medicini. Borba protiv stigme je projekt društva u cijelosti', dodao je je specijalist psihijatrije Veljko Đorđević.

Kada je riječ o ljubavi kao faktoru mentalnoga zdravlja, objasnio je kako je mentalno zdrava osoba, u laičkoj definiciji, prvenstveno osoba koja je sposobna voljeti te da je ljubav važan faktor koji pridonosi ukupnom zdravlju pojedinca. Osim toga, dr. med. spec. Đorđević istaknuo je kako mnogo mentalnih poremećaja ima korijen u narušenom fizičkom zdravlju te se na taj način razvijaju psihosomatske bolesti koje su povezane s fizičkim i psihičkim zdravljem.

Izvor: Licencirane fotografije

'Svatko od nas može se držati određenih zdravih navika kojima ćemo spriječiti stvaranje mnogih kroničnih bolesti koje su, u najvećoj mjeri, povezane s nezdravom prehranom, prekomjernom konzumacijom alkohola, pušenjem i korištenjem psihoaktivnih sredstava“, poručio je prof. dr. sc., prim. Veljko Đorđević, naglašavajući pritom kako „nema zdravlja bez mentalnoga zdravlja'.

Mnoštvo zanimljivih tema i inspirativnih sugovornika iz svijeta medicine i znanosti očekuje vas i na drugom po redu Back Together summitu koji će se održati 17. i 18. rujna 2022. godine. Ispunite besplatnu prijavnicu već danas.