Medvjeđi, pasji, divlji luk

Medvjeđi, pasji, divlji luk

12.04.2012 u 13:05

Bionic
Reading

Šumski luk, narodski; srijemuš, kralj je nezagađenog, šumskog, čistog okoliša. Kad vas zapahne miris češnjaka, a u šumi ste i čujete žubor kakve rijeke ili potoka pogledajte dobro oko sebe, možda se nalazite usred ili blizu listova medvjeđega luka

Medvjeđi luk je rijetka biljka, stoga ako ga poželite ubrati u šumi budite skromni i nemojte ga zamjeniti za listove cvijeta đurđice! Izgledaju isto osim što su listovi đurđice otrovni i ne mirišu na češnjak.


Medvjeđi luk voli zdrav okoliš, sjenovita mjesta i vlagu

Izrazito je ljekovit i kao stvoren za temeljito proljetno čišćenje.
Bespoštedno čisti jetru, žuč, krv, uništava masnoće nakupljene tijekom zime, smanjuje visoki krvni tlak, jača srce, smiruje kašalj, upalu sluznice želuca, upale mokraćnog mjehura, uklanja nadutost i plinove, potiče rad bubrega, smanjuje bolove kod artritisa i reume.

Od njega možete napraviti i ljekovitu kupku, poslije koje ćete mirisati na češnjak,
ali što je zdravo - zdravo je! Bez obzira na posljedice ;). Kupka od medvjeđeg luka pomoći će vam u liječenju ekcema, dermatitisa, hematoma i rana.

To što ćete, nakon kupanja mirisati na češnjak je ništa u odnosu na to kako ćete mirisati nakon konzumiranja istog. Gore je nego kad se najedete češnjaka.
Ali, kao što rekosmo; zdravo je - zdravo i ... ukusno!


Medvjeđi je luk divan dodatak fritajama, salatama, varivima. Osobno ga najviše volim u pestu i na krekerima sa sjemenkama

Na kraju ovoga posta, u videu s Jutjuba, pogledajte kako je jednostavno napraviti pesto od medvjeđega luka. Trenutno su ga prepune tržnice. Ono malo bijelo u videu, prije pinjola, su sočne lukovice medvjeđega luka.

Ako vam je iz bilo kojeg razloga mrska home made varijanta možete ga kupiti tamo gdje niste čovjek, na glavnom gradskom trgu u Zagrebu.


Prilažem fotografije i kunem se da ga se isplati kupit' i kušat'. Uz krekere sa sjemenkama, nabavljive na istom mjestu. Odjel zdrave hrane