SVE PET, ALI...

Medvedev: Neostvarene nade nakon pada Zida

07.11.2009 u 17:46

Bionic
Reading

Pad Berlinskog zida bio je pozitivan događaj, ali nisu se ostvarile sve nade koje su se pojavile nakon njegovog rušenja, rekao je ruski predsjednik Dmitrij Medvedev za njemačke medije

Medvedev bi trebao doputovati u Berlin u ponedjeljak kako bi sudjelovao u događanjima kojima će se obilježiti 20. godišnjica pada Berlinskog zida, javljaju ruski mediji.

"Berlinski zid uvijek je bio simbol podjele Europe", rekao je ruski predsjednik. "Njegov pad smatrao se nastavkom puta prema europskom jedinstvu".

"Neke nade koje smo tada imali ja i ljudi u mojoj zemlji ostvarile su se, a neke nisu", kazao je Medvedev. On je izrazio žaljenje zbog toga što odnosi između Rusije i europskih zemalja nisu uvijek bili idealni otkako je srušen zid.

"U mnogim pitanjima glede sudbine Europe i veza Rusije s europskim zemljama stvari su se mogle razvijati malo drukčije".

Berlinski zid, koji je podignut 1961. kako bi odijelio Njemačku Demokratsku Republiku (DDR) od Savezne Republike Njemačke, desetljećima je bio simbol željezne zavjese između zapadne Europe i Istočnog bloka.

Njegov pad 9. studenoga 1989. bio j prvi korak prema ujedinjenju Njemačke.