branio vladu

Medved: Situacija oko napetosti u državnom vrhu će se rasplesti poštovanjem zakona

10.11.2021 u 09:08

Bionic
Reading

Vlada RH u potpunosti razumije nužnost jačanja naših obrambenih sposobosti, a to u konačnici kroz naše djelovovanje snažno podupiremo i na tome radimo. Uz sve nedaće koje su zadesile RH - koronu i potrese, mi za sustav obrane izdvajamo od 7 do 10 posto više, osobito u svjetlu nabavke borbenih zrakoplova. U kontekst vremena u kojem živimo moramo staviti složenost i zahtjevnost izdvajanja za zdravstvo, očuvanje radnih mjesta, ali i u tim okolnostima naša Vlada ni u jednom trenutku nije zaustavila proces opremanja, modernizacije i ulaganja u vojsku, rekao je u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada" ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

'Prije dva dana održan je radni sastanak u Vladi koji je vodio premijer Andrej Plenković na kojem su načelnik Glavnog stožera, njegov zamjenik i zapovjednicima grana gdje su jasno iznijeli program opremanja, postignuća u proteklih pet godina i program modernizacije opremanja postrojbi HV-a. Mogla se jasno steći slika da je Hrvatska vojska danas moderna, spremana izvršiti sve svoje zadaće. Zapovjednici su iznijeli svoje viđenje u pogledu daljne modernizacije i podizanja sposobnosti', kazao je Medved na Hrvatskom radiju.

'Na jučerašnjoj sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost analizirali smo stanje sigurnosti na jugoistoku Euurope. Ministar vnjskih poslova dao je jasnu sliku glede stanja u tom dijelu europe, a potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dao je osvrt i stanje glede ilegalnih migracija i svih mjera koje se poduzimaju u tom pogledu kao i aktivnosti vezanih za ulazak u Schengenski prostor', kazao je.

Medved naglašava da su donijeli i smernice za rad sigurnosno-obavještajnog sustava za rad u 2022. godini. Sve su točke jednoglasno usvojene.

'Što se tiče sjednice Vijeća za obranu, ponavljamo da dijelimo mišljenje o stanju u Oružanim snagama, dijelimo mišljenje u kojoj mjeri su učinjeni napori i poboljšani uvjeti, ali kao Vlada smo svjesni da treba napraviti još niz koraka kako bismo ojačali sposobnosti Hrvatske vojske. Ono gdje dolazi do prijepora je ocjena stanja da naša Vlada u potpunosti, a naš stav baziramo na izvješća zapovjednika, ne ocjenjuje nužnost nekakvih kritičnih postupanja', rekao je Medved.

Koliko napetosti utječu na stanje u Hrvatskoj vojsci?

'Situacija će se rasplesti poštovanjem zakona. Zakon o obrani vrlo jasno definira nadležnosti i u okviru njega predsjednik Republike, ministar obrane i načelnik Glavnog stožera imaju definirane svoje nadležnosti. Poštovati Zakon i surađivati - to je ono štp je nužno kako bi se donosile odogovarajuće odluke u skladu sa izazovima pred nama. Važno je naglasiti da se vojska i načelnik Glavnog sožera moraju pustiti da rade svoj posao prema slovu zakona', kazao je Medved.

Izmjene Zakona o obrani?

'Jasno je da i recentni događaji i određeni istupi od nas kao Vlade traže ozbiljnu analizu normativnog segmenta sustava obrane u pogledu i Zakona o obrani i Zakona o službi gdje ćemo zasigurno sagledati sve parametre tih zakona, poglavito u svjetu prepoznavanja eventulanih praznina, koje će trebati preciznije regulirati', rekao je ministar Medved.

Koliko "teške riječi" koje padaju utječu na stabilnost vojske?

'Hrvatska vojska je jamac sigirnosti i stabilnosti, stvorena je u Domovinskom ratu, a danas je moderna oružana sila i ni na koji način ne očekujem da će se u Hrvatskoj vojsci dogoditi bilo što što ne bi bilo povoljno za očuvanje njene sposobnosti. Naši zapovjednici su profesionalni, stručni ljudi', rekao je.

'Naglašavam da smo u ovim teškim okolnostima donijeli odluku o nabavci višenamjenskih borbenih aviona i za tri godine Hrvatska će biti naoružana najsuvremenijim borbenim zrakoplovima. paralelno s time niti u jednom trenutku se nije zanemario segment drugih grana, rodova postrojbi HV-a. Ulažu se velika sredstva u postrojbe Hrvatske kopnene vojske, završili smo projekt opremanja oklopnog vozila Patria, završili smo s postavljanjem borbenih stanica. Nastavlja se i s modernizacijom HRM-a, sa završetkom programa tj. izgradnje obalnih ophodnih brodova. Zapovjedništvo za potporu se oprema s transportnim i logističkim kapacitetima kako bi mogao podržavati ostale grane HV-a. Vlada je učinila i napor za podizanje sposobnosti Hrvatskog vojnog učilišta i stvoreni su preduvjeti za razvoj vojne znanosti', rekao je Medved.

Naglasio je da su  posebno ponosni na ulaganje u "ključni čimbenik, a to je vojnik".