sve veći pritisak

Međunarodni sud pravde naredio Izraelu: 'Prestanite s ofenzivom na Rafah!'

24.05.2024 u 15:51

Bionic
Reading

Međunarodni sud pravde (ICJ), poznatiji i kao Svjetski sud donio je odluku kojom Izraelu naređuje da prestane s ofenzivom u Rafahu, javlja BBC

Ova presuda dolazi tjedan dana nakon što je tužitelj drugog suda, Međunarodnog kaznenog suda, podnio zahtjev za uhidbene naloge protiv izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i ministra obrane Yoava Gallanta, kao i čelnika Hamasa.

Svjetski sud, odnosno najviši sud UN-a odlučivao je o zahtjevu Južne Afrike da se naredi Izraelu da zaustavi svoju ofenzivu na Rafah i povuče se iz Gaze.

Suci su s 13 glasova za i dva protiv donijeli odluku da Izrael odmah mora prekinuti ofenzivu na Rafah, obrazlažući da ta ofenziva donosi 'neposredan rizik' za palestinski narod.

Osim naredbe da zaustavi ofenzivu, ICJ je Izraelu naredio da otvori granični prijelaz Rafah s Egiptom za ulazak velike količine humanitarne pomoći, da osigura pristup Gazi za istražitelje i misije za utvrđivanje činjenica, te da izvijesti sud u roku od mjesec dana o napretku u primjeni ovih mjera.

Aktualni predsjednik suda, sudac Nawaf Salam kazao je a je sud ‘sa žaljenjem primijetio da su se katastrofalni životni uvjeti ljudi u pojasu Gaze dodatno pogoršali‘ nakon posljednje odluke suda od 28. ožujka ove godine, a poseban problem stvara produženo i rašireno lišavanje hrane.

Presude Međunarodnog suda pravde (ICJ), također poznate kao Svjetski sud, konačne su i obvezujuće, ali su se u prošlosti ignorirale. Sud nema ovlasti provođenja.

Izrael je više puta odbacio optužbe za genocid kao neutemeljene. Na sudu je tvrdio da su operacije u Gazi samoobrana i da su usmjerene na militante Hamasa koji su napali Izrael 7. listopada prošle godine.

ICJ je već ranije Izraelu naredio da spriječi djela genocida nad Palestincima i omogući dotok humanitarne pomoći, a pritom nije naredio zaustavljanje izraelskih vojnih operacija. Sada je stigla i anredba o zaustavljanju vojne akcije.

sve osim nogometa