dramatične brojke

Međunarodni je dan borbe protiv raka, a evo što će se u Hrvatskoj događati

04.02.2019 u 07:11

Bionic
Reading

Međunarodni dan protiv raka (World Cancer Day) i početak Hrvatskog tjedna protiv raka obilježit će se u Ministarstvu zdravstva, ove godine pod sloganom 'Ja jesam i hoću' čime se želi istaknuti uloga svakog pojedinca u brizi o svom zdravlju.

Na taj će se način javnost bolje upoznati s problemima vezanima uz oboljenja od raka te o prevenciji, ranom dijagnosticiranju i liječenju te skrbi za oboljele.

Broj oboljelih od malignih bolesti diljem svijeta u stalnom je porastu, a Svjetska zdravstvena organizacija predviđa da će se globalno broj oboljelih povećati s 18 milijuna u 2018. na 29,5 milijuna u 2040., dok će broj umrlih porasti s 9,5 milijuna na 16,4 milijuna godišnje.

Na konferenciji će biti riječi o donošenju Nacionalnog plana protiv raka i aktualnoj epidemiološkoj situaciji te o programima ranog otkrivanja raka. Ministar zdravstva Milan Kujundžić govorit će o aktivnostima i naporima zdravstvenog sustava u suzbijanju raka, a potom će izlagati voditelj Registra za rak pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo Mario Šekerija, Stjepko Pleština iz Povjerenstva za izradu i praćenje Nacionalnog plana protiv raka Ministarstva zdravstva, te predsjednik Hrvatske lige protiv raka Damir Eljuga.