MED 5

Mediteranske zemlje traže od EU-a raspodjelu migranata iz Afrike i Bliskog istoka

06.06.2022 u 06:36

Bionic
Reading

Mediteranske zemlje okupljene pod nazivom MED 5 - Španjolska, Italija, Grčka, Cipar i Malta - zatražile su od Europske unije da pokaže solidarnost u raspoređivanju migranata koji pristižu morem na isti način kao što pokazuje solidarnost prema izbjeglicama iz Ukrajine.

Na granice ovih pet zemalja južne Europe pristižu brojni migranti iz Afrike i Bliskog istoka pa one traže uspostavljanje mehanizma putem kojeg bi pristigli migranti bili raspoređeni u svih 27 država EU-a.

Ministri unutarnjih poslova zemalja MED 5 okupili su se tijekom vikenda u Veneciji nakon čega su objavili zajedničko priopćenje.

U njemu traže da se na idućem sastanku europskih ministara unutarnjih poslova, u sklopu Vijeća EU-a, donese odredba prema kojoj bi zemlje ravnomjerno prihvaćale migrante koji ilegalno ulaze u Europu, na isti način kao što prihvaćaju ljude koji bježe od rata u Ukrajini.

"To je važno u ovom novom globalnom kontekstu, u kojem se ne može isključiti teška prehrambena kriza kao posljedica blokade izvoza žitarica", rekla je talijanska ministrica unutarnjih poslova Luciana Lamorgese na zajedničkoj konferenciji za medije.

U tijeku su pregovori oko europskog pakta o migracijama i azilu pa blok MED 5 traži da putem njega popusti pritisak kojeg osjećaju zbog zbrinjavanja velikog broja pristiglih migranata.

MED 5 je već ranije tražio ravnomjernu podjelu migranata na svojim prethodnim sastancima u Ateni i Malagi.

Španjolski ministar unutarnjih poslova Fernando Grande Marlaska rekao je da je potrebno i produbiti suradnju sa zemljama iz kojih dolaze migranti te također s tranzitnim zemljama preko kojih pristižu u Europu.

Francuska, koja do 30. lipnja predsjeda EU-om, predložila je uspostavljanje mehanizma za raspodjelu migranata.

Rasprava oko migracija traje već neko vrijeme u EU, a do nesuglasica je došlo 2015. nakon velikog migrantskog vala kada su neke zemlje, poput Mađarske, odbile kvote koje je tražio Bruxelles u pokušaju rasterećenja zemalja na "prvoj liniji".

 "Mi, grupa mediteranskih zemalja, iskazali smo jedinstvo što je ključno kako bi se razmotrile naše preporuke", dodao je Grande Marlaska po završetku dvodnevnog sastanka.

Hrvatska je od rujna 2021. godine dio skupine MED 9, što je prošireni MED 5 koji uključuje i Francusku, Portugal te Sloveniju.