hong kong

Medijski tajkun i aktivist Jimmy Lai optužen za suradnju sa stranim snagama

11.12.2020 u 07:05

Bionic
Reading

Hongkongški demokratski aktivist i medijski tajkun Jimmy Lai (73) optužen je prema gradskom zakonu o nacionalnoj sigurnosti zbog sumnje u suradnju sa stranim snagama i ugrožavanje nacionalne sigurnosti, izvijestili su u petak lokalni mediji pozivajući se na neimenovane izvore

Lai, gorljivi kritičar Pekinga, bila bi osoba najvišeg ranga optužena temeljem novog zakona nametnutog u lipnju.

Zapad i skupine za ljudska prava osudili su zakon kao oruđe za suzbijanje neslaganja, dok vlasti u Hong Kongu i Pekingu kažu kako je vitalno zatvoriti rupe u obranama nacionalne sigurnosti izložene višemjesečnim ponekad nasilnim antivladinim i protukineskim prosvjedima koji su potresli grad tijekom prošle godine.

Hongkonška policija nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar.

Laiju je početkom mjeseca odbijena jamčevina nakon uhićenja zbog odvojene optužbe za prijevaru vezanu uz zakup zgrade u kojoj se nalazi njegov Apple Daily, protuvladin tabloid.

Lokalni mediji TVB i Kabelska televizija rekli su da je Lai optužen za dva kaznena djela, dok je NOW TV rekao da Laiove optužbe proizlaze iz traženja sankcija protiv Hong Konga.

Lai je bio čest posjetitelj Washingtona, gdje se sastao s dužnosnicima, uključujući državnog tajnika Mikea Pompea, kako bi dobio potporu demokraciji u Hong Kongu, što je Peking natjeralo da ga označi "izdajnikom".