OSVRT MARIJA DUSPARE

Medijski rat: Traži se opravdanje za smjenu Lozančića

10.02.2016 u 11:35

Bionic
Reading

Mučno natezanje oko smjene šefa Središnje obavještajne agencije Dragana Lozančića kulminiralo je danas 'ekskluzivnim otkrićem' Jutarnjeg lista o aferici staroj godinu dana. Već je na prvi pogled to djelovalo kao besmislena apologija naprasnoj i neuvjerljivo obrazloženoj odluci o smjeni koju je potpisala predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, a premijer Tihomir Orešković (još) nije. I prije nego što ju je SOA demantirala, to su iz svih oružja učinili neki mediji poput Telegrama, koji zastupaju teze SDP-a da Lozančića ne treba smijeniti

Teško je bilo oteti se dojmu 'prigodnosti' teksta Jutarnjeg lista u kojem se otkriva odgovornost Dragana Lozančića za afericu koja je izbila nakon što je prošle godine Wikileaks objavio korespondenciju oko softvera za nadzor koji je nekolicina tvrtaka željela prodati SOA-i.

U tekstu u kojem je Jutarnji list zgranut curenjem informacija, piše da su upoznati sa zaključcima obavještajne analize koja govori o 'skandaloznom razotkrivanju identiteta djelatnika SOA-e menadžerima stranih tvrtki kao i o curenju podataka od vitalne važnosti za nacionalnu sigurnost'. Nije li i to curenje informacija, očito se nisu zapitali.

Jer ovakvo curenje valja razlikovati od onog kada javnost ima interes doznati ih, kao što je to bio slučaj oko curenja prisluškivanih razgovora slovenskih dužnosnika i arbitara u slučaju PiranLeaks koje je pustio Večernji list.

Jedini je novi element u prigodnom tekstu Jutarnjeg otvaranje pitanja je li korespondencijom ugrožena sigurnost, na što nemaju odgovora. No iz visokih izvora otkrivaju da je za curenje podataka odgovoran baš Dragan Lozančić, za čiju smjenu predsjednica Kolinda Grabar Kitarović očajnički traži jasno opravdanje nakon što se izblamirala smijenivši ga bez dogovora s premijerom Tihomirom Oreškovićem.

Staro ekskluzivno otkriće u funkciji dnevne politike

Iako prošlogodišnje otkriće Dražena Tomića s portala ICT Business info o curenju podataka oko propalog posla nabave špijunskog softvera nema realnog doticaja sa SOA-om, Jutarnji list ga je prodao pod egidom ekskluzivno, ustvrdivši kako se radi o tek otkrivenim dokumentima. Ukratko, talijanska tvrtka Hacking Team dopisivala se s hrvatskim tvrtkama Alfatec, Sedam IT i Diverto koje su htjele njihov softver za špijuniranje preprodati SOA-i i nekim drugim službama u Hrvatskoj. Talijani su softver nudili po milijun eura plus 250.000 eura, ali hrvatski preprodavači nisu uspjeli po tim uvjetima to nikome u Hrvatskoj prodati. Potom su hakeri pokupili korespondenciju Talijana i Hrvata sa servera HackingTeama i objavili ih. Nijedan mail nije razotkrio neke ključne detalje o radu SOA-e, jer ih ljudi iz tih tvrtaka nisu ni imali.

Predsjednica se našla u neobranu grožđu potpisavši sama Lozančićevu smjenu. Osramotila je premijera Oreškovića koji je ispao neinformiran i slabić pa sada razvlači (neminovno?) stavljanje supotpisa na smjenu, ali pravi je gaf to što je navela da Lozančića smjenjuje zbog 'povreda Zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu', za što formalno nije čak ni osumnjičen niti optužen.

Istodobno, Kolinda Grabar Kitarović u svom uredu nema savjetnika za nacionalnu sigurnost (Josip Buljević postao je ministar obrane), a nije čak ni pokušala sazvati Vijeće za domovinsku sigurnost koje bi utvrdilo eventualnu odgovornost Dragana Lozančića za neodređene propuste koji mu se stavljaju na teret. Što je još gore, nije formiran ni Odbor za nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora jer HDZ smatra da Ranko Ostojić ne može biti na njegovu čelu, pa se u slučaju Lozančićeve smjene ne može imenovati novog čelnika SOA-e.

Umjesto uobičajene demokratske procedure, predsjednica je sama zaključila da je Lozančić kršio zakon, pouzdajući se valjda u istančan osjećaj za pravo i pravdu koji je pokazala dajući pomilovanje Darku Seifertu, vjerovniku svog velikog donatora Nikole Hanžeka.

Istodobno desna opcija koja navija za smjenjivanje Lozančića ni kroz medije, a ni usmeno ne uspijeva uvjeriti svoje koalicijske partnere u opravdanost smjene. Potpredsjednik Vlade i predsjednik Mosta Božo Petrov kazao je u subotu da on u ovom trenutku ne vidi razlog za smjenu ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije te da se ono može dogoditi jedino ako se za to iznesu jasni argumenti.

Argumenata iz visokih izvora sigurno će biti. No barem ponekad ipak valja sačekati argumente ovlaštenih institucija.