GLAS ISTRE TREĆI DAN ŠTRAJKA

'Mediji su pod kontrolom politike, tajkuna i PR agencija'

09.11.2010 u 13:18

Bionic
Reading

Djelatnici Glasa Istre treći dan su u štrajku. Okupili su se i danas na pulskoj rivi, gdje su ih ponovno dočekala zatvorena vrata. Naime, poslodavac ih ne pušta u zgradu s izgovorom da su sabotirali jučerašnji broj, no štrajkači vele da im je još u četvrtak najavio zabranu ulaska, o čemu imaju pisani dokaz

'Vani smo, no prolaznici nam i dalje trube i daju podršku', veli novinar Bojan Žižović. U pripremi je novi Glas štrajka, koji će se sutra ponovno dijeliti građanima, a za četvrtak je najavljen i besplatni koncert podrške štrajkačima koji će se održati u večernjim satima u klubu Uljanik.


U znak podrške novinarima Glasa Istre koji su od nedjelje u štrajku, Sindikat Istre i Kvarnera organizira prosvjedni skup koji će se pak održati u subotu s početkom u 10 sati na pulskoj tržnici.

'Prosvjedni skup bit će posvećen Glasu Istre i općenito slobodi medija, čega definitivno u Hrvatskoj nema. Mediji su pod kontrolom političke oligarhije i tajkuna, PR agencija. Rekao bih da se voda počela prelijevati preko vrča i da ovako više ne ide. Riječ običnog čovjeka uopće se ne čuje, zato na tom prosvjednom skupu neće govoriti sindikalisti, nego sami novinari. Svi koji to žele, mogu se slobodno pridružiti', kaže predsjednik SIK-a Bruno Bulić. Dodaje da je Sindikat Istre i Kvarnera organizator subotnjeg prosvjednog skupa, no pridružit će se i kolege iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske i Nezavisnog sindikata carine.

Podrška štrajkašima svakodnevno je sve veća, što je vidljivo po grupama na Facebooku 'Glas Istre u štrajku' i 'Glas štrajka', koje su u ovih nekoliko dana skupile već oko 1600 prijatelja. Sindikat novinara Hrvatske, u poruci podrške, pozvao je sve novinare i medijske djelatnike u Hrvatskoj da se solidariziraju s kolegama u štrajku, a o zbivanjima u Glasu Istre obaviještena je i Europska federacija novinara.