OKRUGLI STOL

Medije više pritišću korporacije nego političari

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 05.11.2010 18:09
  • Objavljeno 05.11.2010 u 18:03
novinari

novinari

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Drago Sopta

Sudionici okruglog stola 'Političko novinarstvo u Hrvatskoj: tri desetljeća promjena. Tehnologija-tržište-standardi' na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti ocijenili su da se u novinarstvu ne osjeća pritisak same politike, koliko korporacija i reklama

O tehnološkim promjenama koje su utjecale na izvještavanje u politici u Hrvatskoj, standardima u političkom novinarstvu nekad i danas govorili su Elizabeta Gojan (Hrvatska televizija), Neven Šantić (Novi list), Tomislav Klauški (Index.hr), Đivo Đurović (RTL), Boris Rašeta (24 sata) i Jelena Berković (bivša novinarka Radija 101).


Ističući kako bez medija, kakvi god bili, nema demokracije Šantić je kazao da u novinarstvu sve više raste ekonomski pritisak što otvara prostor za ljudsku i profesionalnu korupciju.

Da politički pritisci funkcioniraju 'finije' nego prije smatra Jelena Berković ocjenivši da su pritisci oglašivača na medije isti kao 90-tih godina prošlog stoljeća. Upozorila je da su i dalje nepoznati vlasnici pojednih medija i njihovi interesi, a zbog, kako smatra, negativne selekcije sve je teže zadržati profesionalne standarde u novinarstvu.

Na pitanje koliko su novinski portali demokratizirali svijet novinarstva Đurović smatra kako su portali donijeli pozitivne, ali i negativne promjene u novinarstvu. Pozitivnim draži to što su portali razbili iluziju da netko zato 'što je Bogom dan' može posjedovati informaciju dok je negativno to što svatko za 'tri dolara' može zakupiti internetski prostor i objavljivati što želi.

Upozorio je na govor mržnje i raznih oblika diskriminacije koji se često pojavljuje u komentarima objavljenim na internetu kao reakcija na novinarske tekstove. To je postao medijski problem i ne može se spriječiti, a govori o našoj političkoj kuluri, rekao je Đurović.

Upitan imaju li njegovi komentari politički utjecaj, Tomislav Klauški misli da ih imaju. Znakovitim je ocijenio da je 30. lipnja 2009. napisao tekst u kojem se upitao kada će tadašnji premijer Ivo Sanader podnijeti ostavku, a on je to učinio dan poslije. No, Klauški ne smatra da je Sanader ostavku podnio zbog njegova komentara. Ocijenio je da uglavnom lijevi političari kritiziraju njegove tekstove.

Elizabeta Gojan i Boris Rašeta istaknuli su važnost javnih medija, posebno HRT-a, u Hrvatskoj. Tijekom diskusije sudionici naveli su opasnost medijskog populizma za novinarstvo te istaknuli važnost zadržavanja profesionalnosti novinara i novinarske etike. Upozorili su kako je zbog 'žutila' u medijima došlo do umjetne smjene novinarskih profesionalaca mladim ljudima kojima se može manipulirati.

Okrugli stol održan je u okviru obilježavanja Dana Fakulteta političkih znanosti i 35. obljetnice postojanja Studija novinarstva.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi