ŽBOGAR: EU NAS PODRŽAVA

Medijacijski ugovor uvjet za deblokiranje pregovora

11.03.2009 u 15:01

Bionic
Reading

I Slovenija i Hrvatska su na sastanku ministara vanjskih poslova s europskim povjerenikom za proširenje Ollijem Rehnom potvrdile da vrijedi nastaviti s naporima oko posredništva, ali su razlike među njima u pogledu svrhe medijacije još uvijek vrlo velike, izjavio je u srijedu popodne na konferenciji za novinare slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar

'Europska komisija, Slovenija i većina članica EU-a smatra da je medijacija način da se konačno riješi granično pitanje', rekao je Žbogar.

Dodao je da Hrvatska 'za sada' smatra da je svrha medijacije da se pomogne u iznošenju spora pred pravosudnu ustanovu.

'Sinoć smo se usuglasili oko pojedinih točaka medijacije, ali ne i o osnovnom - o tome što je svrha medijacije, odnosno što mora biti njezin rezultat', rekao je Žbogar.

Po Žbogarovim riječima, svrha medijacije mora biti konačno rješenje pitanja granice. Slovenski ministar vanjskih poslova ustvrdio je da slovensko mišljenje dijele i Europska komisija te mnoge članice Europske unije.

Na pitanje kada će biti ponovo omogućeni hrvatski pristupni pregovori s EU-om, Žbogar je rekao da Slovenija želi da to bude kad 'medijacijski ugovor' bude 'na papiru'.

Na pitanje koliko je o realno da potkraj ovoga mjeseca bude održana pristupna konferencija s Hrvatskom, šef slovenske diplomacije odgovorio je da to ovisi o češkom predsjedništvu EU-a, no podsjetio je da je premijer Borut Pahor već prije iznio mišljenje da bi ju trebalo odgoditi.