KBC SPLIT

Medicinske sestre: Radimo sve više, a plaća nas se manje

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 20.08.2014 18:18
  • Objavljeno 20.08.2014 u 18:18
medicinska sestra

medicinska sestra

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Wavebreak Media

Medicinske sestre i tehničari Kliničkog bolničkog centra Split danas su uputili otvoreno pismo sanacijskom ravnatelju dr. Kolji Poljaku u kojem traže da za svoj rad dobiju plaću sukladno potpisanim ugovorima o radu, zakonima, kolektivnim ugovorima i pravilnicima.

U svom pismu pitaju zar nije dovoljno to što rade zahtjevan i odgovoran posao s tako malim brojem izvršitelja, te podsjećaju kako se godinama vodi politika da za odsutnu medicinsku sestru nema zamjene, a umjesto one koja ide u mirovinu, ne prima se nova.

'Svakim danom je sve manji broj izvršitelja, dok je broj pacijenata i postupaka povećan. Odrađujemo duple smjene stvarajući prekovremene sate koji se pretvaraju u slobodne dane koji se opet ne mogu iskoristiti, ili nam se plaća mizerno jer na porez i naknade se gubi vrijednost rada', navodi se u priopćenju koje potpisuje Silvana Ganza, sindikalna povjerenica Hrvatskog strukovnog sindikata KBC Split.

U nastavku priopćenja se kaže kako su ljeti u sezoni godišnjih odmora uvjeti rada katastrofalni jer se posao zbog priliva turista povećava, dok su plaće sve tanje, a nisu im isplaćeni ni putni troškovi. Splitske medicinske sestre i tehničari pitaju do kada će ih se zakidati i donositi nove odluke i sistematizaciju, a postavljena pitanja prolongirati, da bi se u međuvremenu, ističu, ukinuli dodaci glavnim medicinskim sestrama kliničkih odjela.

'Do kada će biti omalovažen rad medicinskih sestara. Svakako, liječnici su nosioci medicinskih postupaka, znanosti, liječenja, dijagnostike, ali morate se složiti da bez ostalih suradnika ni oni ne bi postizali uspjehe u radu. Mislimo kako se nad svim ovim trebate duboko zamisliti i kao povjerenik ministra za provođenje Zakona o radu i Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja, te što hitnije nešto promijeniti, posebno po pitanju broja izvršitelja i plaćanja rada', stoji na kraju priopćenja.

Sanacijski upravitelj dr. Kolja Poljak kazao je telefonom Hini kako ništa ne zna o otvorenom pismu jer je na godišnjem odmoru, a njegova zamjenica dr.Maja Radman je potvrdila kako pravne i financijske službe bolnice pripremaju odgovor, koji bi Sindikat trebao dobiti najkasnije do sutra.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!