VELIKA BRITANIJA

May zbog mnogih seks skandala uvodi mjere zaštite od nasrtljivaca u parlamentu

07.11.2017 u 16:04

Bionic
Reading

Britanska premijerka Theresa May izjavila je u ponedjeljak kako je duboko uznemirena zbog vala optužbi o neprikladnom seksualnom ponašanju dužnosnika u parlamentu te je dan kasnije najavila uvođenje novih mjera za zaštitu zaposlenih u parlamentu od seksualnog uznemiravanja

Premijerka je kazala kako žrtve zlostavljanja trebaju znati da će njihove žalbe biti istražene na odgovarajući način.

Agencija Reuters navodi da je predsjednica britanske vlade, čiji je ministar obrane Michael Fallon zbog neprimjerenog ponašanja prošlog tjedna podnio ostavku, kazala kako se iza rastućeg skandala nalazi pitanje upotrebe i zloupotrebe moći.

Fallon je, podsjetimo, podnio ostavku prošle srijede te je u pismu premijerki objasnio da čini to jer njegovo prethodno ponašanje nije bilo u skladu s visokim standardima koje propisuje pozicija ministra obrane.

'Brojne optužbe pojavile su se i protiv zastupnika britanskog parlamenta, a u prethodnih nekoliko dana i u vezi s mojim prethodnim ponašanjem. Mnoge od tih optužbi bile su lažne, ali prihvaćam činjenicu da sam u prošlosti pao ispod visokog standarda traženog od oružanih snaga koje imam čast predstavljati', napisao je Fallon u pismu koje je objavio kabinet britanske premijerke.

Fallon se početkom prošlog tjedna ispričao zbog incidenta iz 2002. godine, kad je stavio ruku na koljeno političke novinarke, ali zbog tog incidenta nije ispitivan.

  • +8
Theresa May Izvor: Reuters / Autor: TOBY MELVILLE

Prvi državni tajnik i de facto zamjenik premijerke Damian Green demantirao je tvrdnje da je policija pronašla pornografiju na računalu u njegovu uredu u Westminsteru tijekom racije 2008. godine.

Green je kazao da su optužbe bivšeg šefa policije objavljene u The Sunday Timesu 'apsolutno neistinite i politička kleveta'.

Valja napomenuti kako je i ministar za brigu o djeci u regionalnoj škotskoj vladi Mark McDonald podnio ostavku nakon što je priznao da se 'neprimjereno' ponašao i tako postao najnovija osoba povezana sa skandalom seksualnog uznemiravanja u Britaniji.

McDonald se, također, ispričao priopćenjem.

'Neki od mojih prethodnih postupaka smatraju se neprimjerenim, iako sam vjerovao da se radilo o šalama ili prijateljskom ponašanju. Moje je ponašanje možda drugima bilo neugodno ili dovelo do toga da se zapitaju o mojim namjerama', naveo je McDonald.

Očekuje se ipak da McDonald ostane zastupnik u škotskom parlamentu kao predstavnik Škotske nacionalne stranke u Aberdeenu.

Britanska premijerka Theresa May i čelnici drugih stranaka dogovorili su u ponedjeljak da će uvesti nove mjere za zaštitu zaposlenih od seksualnog uznemiravanja u britanskom parlamentu.

Britanski parlament zadnja je u nizu institucija zahvaćenih skandalom zbog spolnog uznemiravanja nakon otkrića slučaja holivudskog producenta Harveyja Weinsteina koji je potaknuo tisuće žena i muškaraca da progovore o sličnim iskustvima.

  • +6
Theresa May održala govor o Brexitu Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Kirsty Wigglesworth/Pool

Upleteni su zastupnici nekoliko stranaka, a skandal posebno šteti May, koja si nakon izbornog poraza u lipnju ne može dopustiti da izgubi još koje zastupničko mjesto, posebno u trenutku kada pregovara o Brexitu.

May je kazala novinarima da je s vođom laburista Jeremyjem Corbynom i drugim stranačkim čelnicima dogovorila da će se uvesti nova žalbena procedura i osigurati osobna potpora djelatnika za ljudske resurse.

'Svi bismo se trebali stidjeti zato što se ovo događa u sjedištu naše demokracije', kazala je premijerka.

Corbyn je kazao da je bilo kakvo uznemiravanje i maltretiranje na radnom mjestu posve neprihvatljivo.