dvije godine pregovora

May precizirala: Pokrenut će Brexit 29. ožujka

20.03.2017 u 13:55

Bionic
Reading

Britanska premijerka Theresa May aktivirat će članak 50 Lisabonskog ugovora o razdruživanju od Europske unije 29. ožujka, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik britanske vlade.

Ujedinjeno Kraljevstvo obavijestilo je ured predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska o tome, rekao je glasnogovornik britanske premijerke.

'Prošlog lipnja, narod Ujedinjenog Kraljevstva donio je povijesnu odluku da napusti EU. Iduće srijede, vlada će postupiti po toj odluci i formalno započeti proces razdruživanja aktiviranjem članka 50', rekao je ministar za Brexit David Davis.

Time će početi dvogodišnji pregovori kojima dvije strane trebaju dogovoriti uvjete razlaza te posebni sporazum o njihovim budućim odnosima, posebice trgovinskim.

'Nalazimo se na pragu najvažnijih pregovora za ovu zemlju u cijeloj generaciji', rekao je Davis. 'Vlada je jasna u pogledu svojih ciljeva: dogovor koji će zadovoljiti svaku naciju i regiju Ujedinjenog Kraljevstva i doista cijelu Europu - novo, pozitivno partnerstvo između Ujedinjenog Kraljevstva i naših prijatelja i saveznika u Europskoj uniji'.

Europska komisija poručila je na to da je spremna započeti pregovore o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije.

'Sve je spremno na ovoj strani', rekao je Margaritis Schinas, glavni glasnogovornik EK, na redovitom brifingu za novinare u Bruxellesu.

Napomenuo je da će pregovori početi kada države članice potvrde Komisijin pregovarački mandat.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk poručio je da će nacrt smjernica za pregovore o Brexitu državama članicama poslati u roku od 48 sati nakon što Britanija formalno obavijesti EU da želi istupiti iz Unije.