USPJEH BRITANSKE PREMIJERKE

May od EU-a dobila jamstva za Brexit uoči ključnog glasanja u britanskom parlamentu

12.03.2019 u 07:51

Bionic
Reading

Britanska premijerka Theresa May dobila je u ponedjeljak pravno obvezujuća jamstva za Brexit od Europske unije, dan uoči ključnog glasanja u britanskom parlamentu.

May se u ponedjeljak u Strasbourgu sastala s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom, u posljednjem pokušaju da dobije jamstva koja bi njezin ranije ispregovarani sporazum s EU-om učinila prihvatljivim britanskim zastupnicima.

"Danas smo osigurali pravno obvezujuće izmjene", rekla je May na zajedničkoj konferenciji za novinare s Junckerom, 17 dana prije nego bi Velika Britanija trebala izaći iz Unije.

May je najavila tri dokumenta: zajednički instrument, zajedničku izjavu i jednostranu deklaraciju - za koje je kazala da im je cilj riješiti najsporniji dio sporazuma o razlazu, tzv. 'backstop'.

'Backstop' je zaštitni mehanizam za izbjegavanje tvrde granice između Sjeverne Irske i Republike Irske nakon brexita, za koji se dio britanskih zastupnika boji da bi zadržao Ujedinjeno Kraljevstvo vezano uz EU bez vremenskog ograničenja.

Zajednički instrument trebao bi smanjiti rizik da London ostane u stupici 'backstopa', kazala je May.

"Zajednički instrument s pravnom težinom usporedivom sa sporazumom o izlasku zajamčit će da Europska unija ne može djelovati s namjerom da provodi 'backstop' beskonačno", rekla je.

  • +12
Brexit prosvjedi pred britanskim parlamentom Izvor: Pixsell / Autor: Victoria Jones/Press Association/PIXSELL

Ako bi 'backstop' stupio na snagu a pregovori o budućim odnosima propali bez izgleda za sporazumom, May je rekla da bi se tada aktivirala jednostrana deklaracija.

Premijerka je kazala da će detaljnije govoriti o dogovoru s EU-om u utorak u britanskom parlamentu koji treba prihvatiti ili odbaciti sporazum.

Donji dom britanskog parlamenta odbacio je prije dva mjeseca velikom većinom glasova sporazum koji je May dogovorila s EU-om.

Juncker je na press konferenciji upozorio da je ovo posljednja šansa za Britaniju jer je jedina alternativa sporazumu o brexitu to da uopće do brexita ne dođe.

"Ili ovaj sporazum ili je moguće da do brexita uopće ne dođe", rekao je, dodajući da neće biti treće šanse, novih interpretacija ni novih jamstava ako u utorak britanski zastupnici odbace sporazum.

Juncker je u pismu koje je odmah uputio predsjedniku Europskog vijeća Donaldu Tusku napisao da izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz EU-a mora biti dovršen prije europskih izbora koji se održavaju između 23. i 26. svibnja.

  • +11
Skup protiv Brexita u Londonu Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Ako dotad Ujedinjeno Kraljevstvo ne napusti EU, morat će izabrati svoje europske zastupnike, rekao je Juncker.

On je dodao da je irski premijer Leo Varadkar spreman dati zeleno svjetlo jamstvima koja su dogovorena u Strasbourgu.

Varadkar će izjavu dati u utorak ujutro, rekao je njegov ministar prometa.

"Svi ovdje nadamo se da će (sporazum o izlasku) proći sutra u donjem domu. Ne želimo reći ništa što bi na bilo koji način odvratilo od toga", rekao je novinarima ministar prometa Shane Rosse.

Uoči konferencije za novinare Therese May i Jean-Claude Junckera, zamjenik britanske premijerke David Lidington objavio da je London postigao dogovor s Europskom unijom o "pravno obvezujućim izmjenama" sporazuma o brexitu i pozvao parlament da ga potvrdi.

"Večeras u Strasbourgu, premijerka (Theresa May) je postigla pravno obvezujuće izmjene koje jačaju i poboljšavaju sporazum o izlasku i političku deklaraciju", rekao je Lidington.

Theresa May Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Diplomati u Strasbourgu izrazili su nadu da će britanski parlament sada prihvatiti sporazum. "Nadamo se da će ovo biti dovoljno za britanski parlament", rekao je jedan diplomat.

I Lidington je pozvao zastupnike da glasaju za poboljšani sporazum, kada im u utorak bude predstavljen. "Sutra ćete morati donijeti ključnu odluku, glasati za taj poboljšani sporazum ili gurnuti zemlju u političku krizu", upozorio je.

Šef oporbenih laburista Jeremy Corbyn pozvao je međutim britanske zastupnike da još jednom odbace sporazum o brexitu, unatoč pravno obvezujućim jamstvima koje je dogovorila May.

"Sporazum s Europskom komisijom objavljen večeras ne sadrži ništa što bi sličilo izmjenama koje je parlamentu obećala Theresa May", rekao je u priopćenju.

Bude li dogovor u utorak ponovno odbijen, zastupnici će glasati u srijedu o napuštanju EU-a bez dogovora 29. ožujka, a odbiju li to glasat će u četvrtak o odgađanju brexita.

Analitičari ocjenjuju da bi eventualna odgoda brexita mogla proći i da bi ju mogli potvrditi čelnici EU-a na summitu 21. i 22. ožujka.

Međutim, oni nerado gledaju na mogućnost da se odgoda otegne i nakon izbora za Europski parlament.