traži se novi vođa

May neće voditi konzervativce na novim izborima u Britaniji

13.12.2018 u 22:43

Bionic
Reading

Britanska premijerka Theresa May rekla je u četvrtak da neće voditi Konzervativnu stranku na novim općim izborima, već će Torijevci na njih morati izaći s novim liderom, piše BBC. Dolazeći na summit EU-a u Bruxellesu, kazala je da bi joj bilo drago da može "voditi Konzervativnu stranku na novim općim izborima", ali kako misli da bi stranka voljela na izbore ići s novim vođom.

U srijedu je premijerka May preživjela glasanje o povjerenju u parlamentu, ali je odlučila poslušati što misli onih 37 posto Torijevaca koji su glasali protiv nje, piše BBC.

May je u srijedu preživjela glasanje o povjerenju koje je organizirala njezina Konzervativna stranka, nesklona njezinom sporazumu o brexitu zaključenom s Bruxellesom, a više od trećine zastupnika je nije podržalo i čini se da slijedi žestoka borba o tom dogovoru koji parlament ne odobrava.

Premijerka je dobila podršku 200 konzervativnih zastupnika, prema 117 koji žele njezin odlazak. U kratkoj izjavi nakon toga Theresa May je rekla da će se svim snagama boriti da ostane na položaju i završi brexit.

Novi redovni opći izbori u Britaniji bi se trebali održati 2022. Upitana hoće li otići nakon brexita, ona nije željela spekulirati o datumima, ali je kazala: "Ono oko čega sam sigurna jest da su sljedeći opći izbori 2022. i mislim da je u redu da nas drugi stranački vođa povede u te izbore".

Premijerka je također kazala kako se nada dobiti jamstva od europskih vođa - koja bi umirila konzervativne zastupnike - da će tzv. 'backstop' koji bi spriječio povratak tvrde granice na irskom otoku biti samo privremen.

Njezini kritičari kažu da će plan Therese May na neodređeno vrijeme vezati Ujedinjeno Kraljevstvo uz europska pravila i onemogućiti zemlji da sklapa vlastite trgovinske sporazume.