REZULTATI DRŽAVNE MATURE

Maturanti nemaju pojma o Domovinskom ratu

18.05.2010 u 10:13

Bionic
Reading

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja objavio rezultate prve državne mature iz izbornih predmeta. Maturu je prijavilo oko 40 tisuća učenika, u prosjeku po dva izborna predmeta. Najlošije je riješen ispit iz kemije, a čak 39 posto učenika nikada nije čulo za Ovčaru

Ako uzmemo u obzir da su maturu polagali učenici rođeni 1991. ili '92. godine, rezultati i nisu šokantni, ali zasigurno pokazuju nedostatke u obrazovnom sustavu.

Profesori povijesti mlade generacije nisu dobro naučili kada se u Hrvatskoj obilježava Dan neovisnosti pa je tako svaki treći maturant uvjeren da se on obilježava 30. svibnja. Čak 33 posto maturanata misli da se 30. svibnja slavi Dan domovinske zahvalnosti. Tek 26 posto njih zna da je to Dan Hrvatskoga sabora koji se obilježava se u spomen na 30. svibnja 1990, kada su se zastupnici na Markovu trgu okupili nakon prvih višestranačkih izbora. Da je Vukovar okupiran 18. studenog 1991, znalo je samo 20 posto učenika, a čak njih 39 posto nikada nije čulo za Ovčaru.

Od 3.446 učenika koji su prijavili izborni iz kemije, nedovoljan je iz kemije dobilo njih 20,8 posto iako je za dvojku bilo dovoljno točno riješiti svega 21 posto zadataka.

Od 13 izbornih predmeta nijedan učenik nije pao samo glazbenu umjetnost. Iz biologije je jedinicu dobilo 18,7 posto učenika, iz psihologije 13,2 posto, iz povijesti 12 posto, iz fizike 12,8 posto učenika. I na vjeronauku su neki pali: 2,6 posto učenika nije uspjelo dobiti 11 od 54 boda.

Prof. dr. Tomislav Cvitaš, jedan od autora ispita iz kemije i profesor na PMF-u kazao nam je kako je ostao šokiran kada je u odgovorima pročitao kako neki od njih vjeruju da su vodik i ugljik - metali.

'Neki su učenici u formuli kao kemijski simbol za nitrat napisali Ni što je simbol za nikal, a za amonijak su napisali Am što je simbol za americij. Nisam mogao vjerovati očima kada sam to vidio. Ako se nisu šalili, to znači da doista ništa ne znaju', kazao je Cvitaš koji očekuje da će se rezultati državne mature pomno analizirati, a prosvjetna vlast nakon toga poduzeti neke korake.

Prvi rezultati govore da učenici na državnoj maturi ove godine nisu bili puno uspješniji nego prošle godine na probnoj maturi. Loše rezultate prosvjetna je vlast tada pravdala nepripremljenošću učenika i njihovom nezainteresiranošću za ispit koji im se nigdje nije bodovao.

'Ja sam to očekivao. Matura je samo razgolila sustav i ukazala na njegovu slabost. Ministarstvo je spustilo kriterije prolaznosti na 20 posto kako bi spasilo obraz. To je čisti smokvin list', rekao je Zlatko Šešelj, ravnatelj Privatne klasične gimnazije u Zagrebu.