ĐAPIĆA PARTNERI NE ŽELE

Matković i dalje ostaje osječki gradonačelnik

02.01.2009 u 15:04

Bionic
Reading

Osječki gradonačelnik Gordan Matković (HSP) nije danas podnio ostavku na gradonačelničku dužnost, zbog, kako je izjavio, tehničkih uvjeta

Matković je prema osobnim najavama, na zahtjev svoje stranke i predsjednika Ante Đapića, trebao podnijeti ostavku na mjesto osječkog gradonačelnika, a tu je dužnost trebao preuzeti Đapić.

No osječki gradonačelnik Matković novinarima je danas izjavio da ostavku neće podnijeti jer za to nema tehničkih uvjeta, budući da koalicijski partneri HSP-a, a to su SDP i HNS, ne žele podržati Antu Đapića za gradonačelnika.

Predsjednica osječkog SDP-a Biljana Borzan izjavila je da potpora Đapiću ne bi bila mudra, budući da se ovih dana govori o aferama u kojima se spominje i Đapić, dodavši kako nitko nije kriv dok mu se ne dokaže krivnja.

Predsjednik Gradskog vijeća i saborski zastupnik Anto Đapić danas je izjavio da HSP do daljnjega odustaje od Matkovićeve ostavke, jer nema tehničkih uvjeta da on (Đapić) preuzme gradonačelničku funkciju. Ujedno je ocijenio nekorektnim ponašanje koalicijskih partnera, prije svega SDP-a.

Gordan Matković koji je ostavku već napisao, ali ne i potpisao, ostaje osječki gradonačelnik do daljnjega, a Anto Đapić predsjednik Gradskog vijeća.

Dogradonačelnik Ivan Vrdoljak, koji je također najavio ostavku na dogradonačelničku funkciju zbog neslaganja s Antom Đapićem, izjavio je da ostaje dogradonačelnik do daljnjega te da 'koalicijski partneri moraju što prije sjesti i dogovoriti se kako dalje'. Đapićevo odustajanje od preuzimanja gradonačelničke funkcije ocijenio je razumljivim.

Osječku gradsku vlast obnaša koalicija HSP-a (devet vijećnika), SDP-a (tri vijećnika), HNS-a (jedan vijećnik) i HSU-a (jedan vijećnik). U oporbi je pet vijećnika HDSSB-a, pet vijećnika HDZ-a i jedan HSS-a.