PRIJEVREMENI IZBORI

[FOTO/VIDEO] Matija Posavec pomeo konkurenciju - vraća se na funkciju međimurskog župana: 'Nema euforije'

28.11.2021 u 20:20

Bionic
Reading

Matija Posavec uvjerljivi je pobjednik prijevremenih izbora za međimurskog župana koji su u nedjelju održani u Međimurskoj županiji

Prema prvim privremenim rezultatima koje je večeras objavilo Državno izborno povjerenstvo, Posavec je osvojio 20.955, odnosno 79,89 posto glasova birača.

Reformistica Sandra Herman dobila je 2.093 glasa ili 7,98 posto, Fokusov Darko Zver osvojio je svega dva glasa manje, točnije 2.091, što je 7,97 posto, dok je nezavisni Mladen Novak dobio povjerenje 769 birača, odnosno 2,93 posto.

Izvor: Pixsell / Autor: Vjeran Zganec Rogulja / Pixsell

Glasovalo je ukupno 26.228 građana, što je 28,96 posto od ukupnog broja birača u Međimurskoj županiji.

Prijevremene izbore Vlada Republike Hrvatske raspisala je nakon što je u rujnu dotadašnji župan Matija Posavec priveden zbog sumnji u primanje mita, zlouporabu položaja i trgovanje utjecajem, nakon čega je dao ostavku.

  • +8
Izbori za župana u Međimurju Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Hajdinjak / CROPIX

'Na četiri kandidata dobiti gotovo 80 posto, nije malo, i otkako je hrvatske države na regionalnoj razini mislim da nije bilo ovakvog rezultata. No, ovo nije moja pobjeda, ovo je pobjeda građana Međimurja, pobjeda onih koji su vjerovali u mene i koji su me podržavali i motivirali da se kandidiram. Kandidirao sam se zbog građana. Vlast proizlazi od naroda, građani su vaš poslodavac u politici. Izbori su festival demokracije kad građani odlučuju što žele. Nema euforije', kazao je Posavec, prenosi eMeđimurje.

"Ovakav postotak nosi odgovornost i obvezu da budem još hrabriji i bolji, da se još više trudim i stvaram rezultate. Spreman sam na to već sutra ujutro"; kazao je.

Govoreći o kaznenim djelima za koje se sumnjiči, rekao je da su to još uvijek sumnje, a ne krivnja.

"Nisam istupao u javnosti dva mjeseca da netko ne veli da sam ometao istragu. Službeno je da se ja za nešto sumnjičim, a dokazi i što će biti u konačnici, to ćemo vidjeti kad završi istraga koja još nije gotova", kazao je Posavec.

Kampanju je ocijenio vrlo prljavom, slale su se, kaže, SMS poruke u kojima je pisalo da odustaje od kandidature i pozivalo građane da ne moraju izlaziti na izbore, otvarali su se lažni profili te lažne internetske stranice.

"U Međimurju, da bi se kandidirali i bavili se javnim poslom, trebate poznavati mentalitet međimurskog naroda. Nikad ovdje u Međimurju prljave kampanje nisu prolazile. Onaj tko se bavio prljavom kampanjom nikad nije dobro prošao. No, nema zamjerke, sve je to dio političkog folklora, nastavljamo dalje s radom. Neka im to bude pouka za sljedeće izbore", kazao je Posavec, prenosi eMeđimurje.