U 30 DANA IZBRISANO 17 IMENA

Matić otkrio za što je sve koristan Registar branitelja

06.08.2013 u 15:43

Bionic
Reading

U posljednjih mjesec dana iz Registra hrvatskih branitelja izbrisano je 17 imena, a u Ministarstvu branitelja naglašavaju kako registar nije 'lista za odstrel', nego 'najčasniji popis koji je Hrvatska mogla objaviti u svojoj povijesti'.

'Temeljna je funkcija registra da bude trajni spomenik i zahvala svakom istinskom hrvatskom branitelju ponaosob. Međutim, ako u procesu odvajanja žita od kukolja, koji vodi hrvatsko pravosuđe, registar bude jedan od pomoćnih alata, ja ću, kao ministar koji je prvi imao čast objaviti svoj ratni put, biti sretan što je pomogao da branitelji napokon saznaju tko su im uistinu bili suborci,' komentirao je ministar branitelja Predrag Matić piše Glas Slavonije. U ministarstvu naglašavaju kako su iskustva s objavljivanjem popisa branitelja isključivo pozitivna.

'Objavu registra građani smatraju pozitivnim potezom ove vlade i Ministarstva branitelja', naglašavaju.

Registar je multifunkcionalna platforma koja pomaže u rješavanju statusnih pitanja, transparentnosti pri dodjeli stanova, stipendija, ali i provedbi znanstveno-istraživačkog projekta u kojem ministarstvo nastoji utvrditi obolijevaju li i umiru hrvatski branitelji ranije u odnosu na opću populaciju. 'Registar će istražnim i sudskim tijelima značajno olakšati i ubrzati otkrivanje svih koji su nezakonito priskrbili braniteljski status. S druge strane, sve ranije kritike Ministarstvu branitelja te tvrdnje da će branitelji imati problema pri prelasku granice sa susjednim zemljama, kao i da će zbog registra porasti broj samoubojstava i optužnica protiv branitelja, pokazale su se potpuno neutemeljenima',kažu u Ministarstvu.