e-mobility forum

Mate Rimac otkrio kako Hrvatska može privući autoindustriju: Nije sve tako crno

30.04.2019 u 13:20

Bionic
Reading

Mate Rimac, osnivač i izvršni direktor Rimac Automobila, predstavio je na Croatia E-Mobility Forumu svoju viziju gospodarskog razvitka Hrvatske govoreći o tome kako Hrvatska može privući autoindustriju

U svojoj prezentaciji obradio je način na koji tvrtke biraju lokacije, koji su im kriteriji te je uspoređujući Hrvatsku s drugim zemljama konstatirao da Hrvatska nije među najboljim kandidatima.

'Hrvatska ostvaruje 13 milijardi dolara izvoza s četiri milijuna stanovnika, Slovačka ima 78 milijardi dolara izvoza, od toga samo automobila i dijelova izvoze u vrijednosti od 20 milijardi dolara. Pogledajmo bliže susjede. Slovenija s dva milijuna stanovnika više izvozi od nas i opet im je glavni izvozni proizvod automobili, a nama drvo', iznio je Mate Rimac, osnivač Rimac Automobila na E-Mobility Forumu u organizaciji Jutarnjeg lista napomenuvši kako su te zemlje privukle tvrtke i zbog troška rada, ali i talenata, odnosno dobrih fakulteta, infrastrukture i dostupnog kapitala.

Rekao je kako su bila već dva vala investicija u regiji.

'Prvi je bio u Češku, Slovačku, Poljsku, Sloveniju, drugi u Rumunjsku i Slovačku, sada se dosta ulaže u Srbiju. Hrvatska ima manje od milijardu dolara prihoda iz autoindustrije, Češka 41 milijardu i to pokazuje potencijal. Hrvatska, dakle, ima manje od pola posto BDP-a, a Češka više od pet posto BDP-a direktno iz autoindustrije', porazne su usporedbe za Hrvatsku koje je iznio.

Napomenuo je, ipak, i da nije sve tako crno.

  • +13
Električni automobili izloženi na Oleandar terasi Esplanade u sklopu E-Mobility Foruma Izvor: Cropix / Autor: Marko Todorov

'Davanja na male plaće su u Hrvatskoj konkurentne, na srednje nismo baš najbolji, a na veće smo najgori u Europi jer u Hrvatskoj nije dobro biti dobro plaćen. Nastane revolt jer se manje oporezuje bogate, ali ljudi ne razumiju da dobro plaćeni donose vrijednost. Na kraju krajeva, matematika je tu jednostavna. Srbija je vrlo jaka u tome, zemlje se zalažu da dobiju investicije, da privuku firme. Ne radi se o tome koliko će država poticati industriju da dođe. Država mora prvo odrediti u kojem smjeru želi ići, koje industrije imati i raditi onda proaktivno. Engleska ima super inicijativu i to radi jako dobro jer ima složen program za autoindustriju, rade proaktivno, rade centre za istraživanja, staze za testiranje... Dakle, potrebne su proaktivne mjere i projekti ako se želi ići u tom smjeru', poručio je Rimac, koji smatra da država prvo treba razraditi koje firme privući, s time da bi bilo dobro da budu možda više inovativne, one koje idu prema novim rješenjima, koje imaju najveći doprinos za naše društvo.

Najavio je kako jedan veliki investitor ove godine dolazi u njihovu firmu, a više detalja o tome znat će se kroz par tjedana. Do sada je u Rimac Automobile stiglo više od 60 milijuna eura stranih investicija, ne računajući EIB koji im je prošle godine dao zajam od 30 milijuna eura. I Porsche je uložio u njih, što je prvi puta da oni investiraju u neku drugu tvrtku.