AFERA MAESTRO

Matanović: Tim novcem plaćat ću sobe, kurve...

14.12.2008 u 10:45

Bionic
Reading

Kako je dugogodišnji potpredsjednik Hrvatskog fonda za privatizaciju Josip Matanović, prvooptuženi u aferi Maestro, shvaćao ulogu državnih službenika u privatizaciji, možda govori i navod iz jednog razgovora s pouzdanikom USKOK-a Joškom Kuzmanićem

“'U cijelom svijetu provizija je redovan institut. Mislim, vani je institut provizije potpuno legalan i onda je to sve legalno. Odnosno, kad posao napravi, on je zaštićen preko ugovora. Ima legalnost sustava', kaže Matanović.

U razgovoru se dogovara gdje bi, osim 250 tisuća eura avansa u gotovini, bio isplaćen ostatak goleme provizije, ukupno 1,7 milijuna eura za sređivanje prava građenja naselja luksuznih apartmana na terenu Ciglana Nin, na mjestu gdje nema detaljnog urbanističkog plana, a zeleno svjetlo za gradnju ne daje ni ministrica Marina Matulović-Dropulić.

Matanović je, prema optužnici, unaprijed dobio 100 tisuća eura, pa mu se 'posao' na račun države isplati i ako na kraju ruski investitori ostanu kratkih rukava i od naselja u Ninu ne bude ništa. No, ako stvar bude realizirana, Matanović traži još 1,5 milijuna eura, pa zato valja otvoriti račun u inozemstvu. Pa Matanović kaže kako račun valja otvoriti u nekoj austrijskoj banci i 'na svoj račun prenijeti taj jedan procent'. Međutim, zabrinjava ga kako će taj novac unijeti u zemlju.

'Jer, građanin Hrvatske u zemlju može unijeti najviše, čini mi se, 6000 eura, za osobne potrebe. Sad treba vidit... Jer, meni će od tog novca normalno puno trebat, ne puno, nego sve ću u životu ovdje radit. Plaćat sobe, apartmane ili kurve. Kad bude to trebat, kako prenijet, ne znam, 200, 300 tisuća...', pita sebe i pouzdanika Matanović.

Kasnije u razgovoru, zabrinut je za slučaj da ruski investitori zaborave na njegovu ulogu nakon što stvar prođe.

'Gledaj, ja ću sad ić na povjerenje, a ako se odluka donese, onda ću ići na aktiviranje...', kaže Matanović, pa kasnije objašnjava:

'A ne, kad se odluka donese, vi možete napraviti posao bez mene. Ako ste neodgovorni prema meni, možete se zaj...', kaže Matanović, tražeći očito osiguranje i za lavovski dio dogovorene provizije.

Zanimljivo je i ono što dugogodišnji državni službenik govori o ministru Damiru Polančecu, tada predsjedniku Nadzornog odbora Fonda za privatizaciju. Pouzdanik Kuzmanić pita Matanovića: 'Što kaže Poli?'

Matanović odgovara:
'Ma šta kaže, u k... je i on. Pola toga on i ne razumi. Šta će razumit, k... Govorim mu da je bija dobar na Otvorenome s Jurčićem i onim. On meni kaže, znaš kako su se držali njih dvoje, kao bebice.'