letzte generation

Masovna racija: Klimatski aktivisti udruženi u zločinačku organizaciju?

24.05.2023 u 10:54

Bionic
Reading

Diljem Njemačke od jutros se provodi masovna racija u više objekata povezanih s klimatskim aktivistima skupine Letzte Generation, čiji su članovi prošle godine, između ostalog, pire-krumpirom umrljali Monetove 'Stogove sijena' u Muzeju Barberini u Potsdamu

Njemačka krim-policija jutros je pretresla 15 objekata u sedam njemačkih saveznih pokrajina koji su povezani s djelovanjem skupine klimatskih aktivista Letzte Generation. Sedmero članova skupine zaplijenjeni su imovina i računi. Osumnjičenike u dobi od 22 do 38 godina tereti se za osnivanje ili podržavanje zločinačke organizacije. Prema navodima tužiteljstva, postupak je pokrenut zbog brojnih kaznenih prijava građana zaprimljenih od 2022., piše BR24.

Optuženi se terete za organiziranje akcije prikupljanja sredstava za financiranje novih kaznenih djela koje su pokrenuli na svojim internetskim stranicama, tako prikupivši 1,4 milijuna eura donacija. Tim novcem su se financirala dosadašnja kaznena djela (različite akcije kojom skupina pokušava povećati svijest o klimatskim promjenama), ali se njime planiralo financirati i daljnja kaznena djela. Dvojicu osumnjičenika tereti se i za pokušaj sabotaže naftovoda Trst-Ingolstadt u travnju 2022.

Nitko nije uhićen

Cilj racije u kojoj sudjeluje 170 policajaca bio je pronaći dokaze o strukturi moći unutar skupine Letzte Generation, dodatno rasvijetliti njihovo financiranje te oduzeti im movinu. Nitko dosad nije uhićen.

  • +7
Performansi skupine Letzte Generation u Njemačkoj Izvor: Profimedia / Autor: Tobias SCHWARZ / AFP / Profimedia

Članovi skupine već oko godinu dana rade javne performanse u želji da skrenu pažnju na prijeteće klimatske promjene. U svojim akcijama se između ostalog lijepe na cestu ili piste na aerodromima te 'oskvrnjuju' umjetnička djela u muzejima, zbog čega velik broj građana mjesecima već negoduje. Internetska stranica skupine na zahtjev policije od jutros ne radi.

Uspješni gerilski marketing ili zločinačka organizacija?

Sindikat njemačke policije pozdravio je današnju akciju protiv skupine klimatskih aktivista. Šef sindikata Rainer Wendt rekao je kako se građani konačno percipiraju kao stvarne žrtve 'ovih kriminalaca'. Kako piše Tagesschau, kritike ove policijske akcije stižu pak iz njemačke stranke Ljevica. Zamjenik čelnika stranke Lorenz Gösta Beutin raciju smatra izuzetno pretjeranom reakcijom.

'Skupina Letzte Generation svoje akcije temelji na mirnom građanskom neposluhu kako bi skrenula pozornost na klimatsku katastrofu i neuspjeh savezne vlade', rekao je Gösta Beutin. Pitao je kada će policija krenuti u pohod na ministre i sve one koji koče zaštitu klime i ignoriraju presudu Njemačkog ustavnog suda prema kojoj je zaštita klime temeljno pravo budućih generacija.

Stručnjak za prosvjede s berlinskog sveučilišta Humboldt Vincent August s druge je strane istaknuo kako ne misli da su klimatski aktivisti radikalna skupina. 'Oni (Letzte Generation) jesu skloniji sukobima od 'Fridays for Future' (mladi koji diljem svijeta petkom prosvjeduju zbog klimatskih promjena), ali daleko je to od metoda kao što su ubojstvo i otmica', kaže, dodavši da članovi ove skupine uspijevaju u svom naumu da problem klimatskih promjena stave na dnevni red.

Odnedavno se u njemačkoj javnosti vode rasprave o tome treba li aktivističku skupinu Letzte Generation klasificirati kao zločinačku organizaciju, a to se trenutačno ispituje i s pravne strane. Ured javnog tužitelja u Berlinu zasad ne vidi indikacije za to, dok su u Brandenburgu i Potsdamu istrage o stvaranju kriminalne organizacije već u tijeku.