KAD MOŽE ŠKOTSKA...

Marš za neovisnost Katalonije prestrašio Madrid

12.09.2014 u 09:58

Bionic
Reading

Stotine tisuća nacionalista prosvjedovalo je u četvrtak u Barceloni tražeći pravo izjašnjavanja o budućnosti Katalonije, poput Škotske

Suprotno od britanske vlade, koja je dozvolila škotski referendum o neovisnosti 18. rujna, španjolska vlada odbija bilo kakav regionalni referendum o samoodređenju i pozivajući se na ustav namjerava zabraniti referendum koji Katalonija priprema za 9. studenoga.

Madrid i Barcelona su iznijeli suprotne procjene o broju sudionika na tom skupu. Policijska uprava španjolske vlade u Barceloni je broj okupljenih procijenila između 470.000 i 520.000, dok gradske vlasti tvrde da se okupilo 1,8 milijuna ljudi.

Predsjednik katalonske vlade Artur Mas je u razgovoru za agenciju France Presse upozorio Madrid da neće moći vječno sprečavati Kataloniju da se izjasni o svojoj budućnosti. 'Ako se škotski narod ima pravo izjasniti o svojoj budućnosti, zašto Katalonci ne mogu?', upitao je.

Mas je rekao da će tražiti donošenje regionalnog zakona, kojim će biti omogućeno održavanje 'konzultativnog' neobvezujućeg glasanja, koje je potrebno da bi se znalo jesu li autonomaši u većini ili ne.

Referendum za nezavisnost Škotske koji se održava 18. rujna oživio je težnje Katalonaca da se i oni izjasne za neovisnost od Španjolske.