BARCELONA NA NOGAMA

Marš milijuna za neovisnost Katalonije

11.09.2012 u 15:35

Bionic
Reading

Marš milijuna koji se održava u utorak u Barceloni označava prekretnicu u katalonskom pokretu za nezavisnost i prijeti raskolu sa španjolskom saveznom vladom, javlja britanski The Guardian

U Barceloni se u utorak očekuje do milijun ljudi koji će se pridružiti skupu koji zagovara neovisnost Katalonije na sjeveroistoku Španjolske.

Barem jedan vlak i više od 1.000 vagona dovest će u utorak navečer simpatizere na ovaj prosvjed, što će vjerojatno označiti prekretnicu u dosad marginalnom pokretu za nezavisnost i raskid sa španjolskom saveznom vladom.

Ovom raspoloženju uvelike su pridonijele i španjolske gospodarske teškoće. Ankete pokazuju kako potporu za neovisnost Katalonije daje 51 posto stanovništva, što je dva puta više nego kada je 2008. počela financijska kriza.

Katalonija je jedna od 17 autonomnih regija u španjolskom federalnom sustavu, koji se našao, među ostalima, na meti Europske središnje banke, koja je ispitivala održivost sustava. Većina regija su zapravo virtualni feudi kojima su upravljali strani lokalni političari zajedno sa štedionicama, i gotovo sve su sada bankrotirale. Ranije ovog mjeseca Katalonija je tražila od Madrida pet milijardi eura za spas, tvrdeći da je to potražuje ono što joj i pripada, piše The Guardian.