KREĆE U ISTRAŽIVANJE

Markač u Haagu otkrio nove informacije o ratu

22.11.2012 u 19:23

Bionic
Reading

General Mladen Markač rekao je da je u haaškom pritvoru otkrio brojne informacije o Domovinskom ratu. Neke dokumente donio je i u Hrvatsku, a u budućnosti planira istraživati ratne devedesete godine

Pet i pol godina general Mladen Markač proveo je u Haagu gdje se osim sa suborcima Antom Gotovinom, a ranije i Ivanom Čermakom, družio i s optuženicima sa srpske strane. Kaže o ratu i nisu pričali, bio je to prešutan dogovor. 'Vi toliko suosjećate jer prolazite sve isto što i on. I vi naprosto njega kao čovjeka sažalijevate jer kažete, pa možda nikada neće izaći van. Ima svoju obitelj. Vi kroz posjete upoznate njegove prijatelje i njegovu obitelj i onda vam je teško', , istaknuo je Markač u intervjuu za Mediaservis.

Ipak, Markač otkriva, neke je informacije dobio. Informacije koje se tiču ratnih godina u Hrvatskoj. 'I ima puno informacija koje sam sakupio u Domovinskom ratu u razgovoru sa srpskom stranom. Tu smo doznali niz informacija koje nisu poznate hrvatskoj strani. Niz informacija koje smo dobili u pismenom obliku', kaže Markač.


Neka dokumentacija sa srpske strane objavljena je na internetu, druga je u Haagu, a treća sakrivena i tek će se o njoj čuti, smatra Markač koji otkriva i dio informacija koje je doznao.

'Informacije koje smo mi tamo dobili, često puta ste iznenađeni od sudionika koji su bili u tim kojekakvim slučajevima i situacijama i onda se iznenadite jer mi to u Hrvatskoj gledamo kroz jednu prizmu, a oni to u Srbiji drugu- I zato sada imate problem da Srbija gleda na problem Oluje na jedan drugi način, mi gledamo na način da mislimo da je pravedna, poštena i da je časna operacija', istaknuo je Markač.

A upravo zbog pravomoćne presude kojom je potvrđeno da Oluja nema mrlje, Markača ne brinu najave iz Srbije koja će od Haaga zatražiti dokumentaciju sa suđenja kako bi mogla otvoriti šest novih istraga o zločinima tijekom i nakon te vojno redarstvene akcije.

'Da su oni nešto imali snažno u dokumentaciji protiv nas ili protiv drugih hrvatskih branitelja, da bi oni to uporabili, sigurno', naglasio je hrvatski general. Mogućnost postoji da ima pojedinačnih slučajeva, ali to će rješavati pravosuđe, zaključio je Markač.