GENERAL UŽIVA U SLOBODI

Markač opisao dane u haškom pritvoru s Gotovinom

21.11.2012 u 22:17

Bionic
Reading

General Mladen Markač večeras je rekao da još uvijek sređuje dojmove nakon oslobađajuće presude izrečene prije nekoliko dana njemu i generalu Anti Gotovini te dodao da bi srpska strana, da je imala nešto snažno u dokumentaciji protiv njih ili drugih branitelja to sigurno upotrijebila

'Da su oni imali nešto snažno u dokumentaciji protiv nas ili protiv drugih hrvatskih branitelja, oni bi to bili uporabili', odgovorio je general Markač zamoljen za komentar najave srpske strane da će otvoriti šest novih slučajeva za zločine počinjene tijekom i nakon akcije 'Oluja'.

Dodao je kako mogućnost postoji da ima pojedinačnih slučajeva, ali da će to rješavati pravosuđe. 'Ne vjerujem da Srbija ima nešto snažno što bi uporabila protiv Hrvata', izjavio je general Markač u emisiji 'U četiri oka' Media servisa.

Najavio je da će se sada baviti istraživanjem Domovinskog rata od 1991. do 1993. kada je policija imala stožernu ulogu i kad još nije bilo Hrvatske vojske jer iz tog vremena ima jako malo informacija. Policija je dala izuzetan prinos, a to nismo do kraja prezentirali... pa je policija ostala malo zakinuta, ocijenio je Markač. Ponovio je da će se baviti humanitarnim radom i nastojati obići branitelje i roditelje poginulih. 'Ako im mogu biti potpora, otvorenog srca i s velikom željom idem u taj pothvat', rekao je Markač te dodao da im želi bar malo olakšati tugu i bol.

'Branitelji Vukovara meni su nadahnuće. Proveo sam čitav rat i Vukovar nosio u srcu, isto i cijelu Hrvatsku', odgovorio je general Markač na pitanje kako se osjećao kod prve haške presude, a kako kod druge, oslobađajuće.

Ispričao je kako je kad je bio pozvan da se javi Haškom tribunalu rekao: 'Pa ništa ružno nisam učinio, učinio sam sve što sam mogao, i profesionalno i ljudski, da Hrvatska dobije slobodu i - idem tamo, nemam nikakav teret odgovornosti i neka me sude'. 'Mislio sam, dodao je, da me ne mogu osuditi na temelju onoga što sam činio - bio sam u policiji i radili smo uvijek prema zakonu, a kasnije smo bili u hrvatskoj oružanoj sili i stvarali je, bio sam presretan kad smo oslobodili svoju domovinu... otišao sam u Haag s vjerom da nisam kriv. Međutim, kad je suđenje počelo, teško sam podnosio 'činjenice' koje je tužiteljstvo počelo kreirati tako da su analitički donošeni zaključci koji su nas tretirali kao prave zločince. Teško je sjediti na jednoj strani i ne moći reagirati, a morate slušati ta poniženja', rekao je general.

'Nakon prve presude, mislio sam da će mi srce puknuti ako takva presuda ostane i u drugostupanjskom postupku', kazao je Markač i dodao da su u Haagu imali potporu iz Hrvatske i cijelog svijeta te dobivali desetke tisuća pisama i čestitaka. Naglasio je i da mu je obitelj davala stalnu potporu, kao i prijatelji i suborci. 'Nalazio sam u vjeri da mogu pobijediti', dodao je.

Prisjetio se i potpore koju mu je pružao general Ante Gotovina. 'Nas dvojica smo proveli zadnjih godinu dana, čitali smo knjige, prepričavali dojmove, kuhali zajedno, slavili zajedno blagdane... nemam brata, a u Anti sam našao čovjeka, prijatelja. Bili smo prijatelji i prijašnjih godina, ali zadnjih godinu dana zbližila nas je ta nesreća koju smo nosili na leđima. Na njega se uvijek moglo osloniti', dodao je i rekao kako mu je veliku nadu pružio i general Ivan Čermak.

Prijateljstvo s Antom Gotovinom ocijenio 'prijateljstvom do groba' i dodao da su bili bliski i što se tiče planiranja vojnih operacija. 'Tu je nastalo ljudsko, ali i vojno prijateljstvo. Uvijek ste bili sigurni ako je netko od nas uzeo neku zadaću, da će to i odraditi. Mi smo bili 'susjedi' i u odrađivanju zadaća, prvo u Maslenici, pa kasnije u Oluji. Beskrajno povjerenje koje se rodilo, sada se produbilo u ljudskom i kršćanskom smislu', kazao je Markač i dodao da ni jednu zamjerku ne može naći tome prijateljstvu.

General Markač istaknuo je kako sada slobodno i bez ikakvog pritiska možemo reći da smo časno i dostojanstveno oslobodili svoju domovinu i možemo se time hvaliti, a da je dosada postojala zadrška. To je prekrasan osjećaj, ali još uvijek sređujem dojmove - iz velike depresije konačno na slobodi, ustvrdio je general Mladen Markač