HRVATI U CRNOJ GORI

Marija Vučinović ostaje na čelu HGI

12.12.2015 u 21:13

Bionic
Reading

Na 4. Saboru Hrvatske građanske inicijative (HGI), jedine političke stranke Hrvata u Crnoj Gori, koji je u subotu održan u Tivtu, odlučeno je da sadašnja predsjednica Marija Vučinović vodi stranku i u narednom četverogodišnjem mandatu

Glasovima 81 izaslanika koliko je prisustvovalo Saboru izabrani su i novi članovi stranačkih tijela.

Predsjednica HGI-ja Marija Vučinović u svom obraćanju izaslanicima i gostima Sabora naglasila da je osnivanje stranke s hrvatskim nacionalnim predznakom bitna odrednica u povijesti hrvatskog naroda u Crnoj Gori.

'Crna Gora je naša domovina, a hrvatski narod je dao svoj doprinos da ona postane neovisna. Hrvatski narod je sebe ugradio u konstitutivnost i time postao ustavna kategorija samostalne Crne Gore. Imajući u vidu da jezik nosi u sebi sve što jedan narod stvara, što je stvorio i što će stvoriti, HGI se založio da nacionalno ime i jezik sveukupne hrvatske duhovnosti bude dio Ustava nezavisne Crne Gore', kazala je Vučinović.

Saboru HGI-a obratio se premijer Crne Gore Milo Đukanović koji se zahvalio Hrvatima u Boki i Crnoj Gori na doprinosu dosadašnjim državnim ostvarenjima Crne Gore.

'U tom smislu trebam posebno naglasiti doprinos koji je dao HGI kao politička stranka koja želi na najbolji način izraziti nacionalni interes Hrvata u Crnoj Gori. Bez takvog odgovornog odnosa prema našoj zajedničkoj državnoj kući svi naši uspjesi bili bi teže ostvarivi. Obnova nezavisnosti i demokratski razvoj ne bi bili mogući bez odgovornog odnosa svih manjina uključujući politički doprinos Hrvatske građanske inicijative', kazao je premijer Đukanović.

On je u svom govoru istaknuo presudnu ulogu Hrvatske na putu Crne Gore prema Sjevernoatlanstkom savezu i dobijanju pozivnice za članstvo u NATO-u.