široke je ruke

Marić u Đurđevcu gradu dao zemljište u park-šumi Borik i dječje igralište

28.05.2019 u 18:20

Bionic
Reading

Ministar državne imovine Goran Marić uručio je danas u Đurđevcu gradonačelniku Hrvoju Jančiju tabularnu ispravu za uknjižbu prava vlasništva Grada Đurđevca nad zemljištem u Park-šumi Boriku te odluku o darovanju nekretnine na kojoj je dječje igralište.

Kako je tom prilikom rekao đurđevački gradonačelnik Hrvoje Janči, Grad provodi projekt "Održivo upravljanje i povećanje atraktivnosti Đurđevačkih pijesaka", vrijedan 17 milijuna kuna. On obuhvaća tri dijela, Posjetiteljski centar Đurđevačke pijeske, Hostel za školu u prirodi u Park-šumi Boriku te Geografsko-botanički rezervat botaničkih pijesaka.

"Zahvaljujući odličnoj suradnji Ministarstva državne imovine i Grada Đurđevca, omogućena je realizacija spomenutog projekta jer je Grad uspješno osigurao i otkupio zemljište od Republike Hrvatske u Park-šumi Boriku. Ono je predviđeno za provedbu aktivnosti škole u prirodi i izgradnju hostela u toj šumi. Dio sredstava za provedbu projekta, 13,6 milijuna kuna, odnosi se na europska sredstva. Da bismo ih povukli, potrebno je bilo riješiti sve imovinsko-pravne odnose", objasnio je Janči važnost današnjeg uručenja tabularne izjave.

U vezi s ugovorom o darovanju zemljišta na kojem je već tri godine dječje igralište, gradonačelnik Đurđevca je rekao kako je dobro što se i to imovinsko-pravno pitanje danas rješava.

Ministar Marić izjavio je novinarima da se svi hrvatski gradovi i općine susreću s takvim nerazjašnjenim imovinsko-pravnim odnosima.

"Na ovom području najmanje je takvih problema jer je tu bio minimalan broj vojnih nekretnina", rekao je i dodao da u njihovu rješavanju prioritet imaju rubna područja gradova i općina te nerazvijeni dijelovi Hrvatske.

"Riječ je o tisućama nekretnina čije je propadanje konačno zaustavljeno stavljanjem u funkciju", istaknuo je Marić, koji smatra da se darivanjem državne imovine gradovima, općinama i županijama pridonosi razvoju Hrvatske.

"Do sada smo riješili više od 1400 predmeta za jedinice lokalne samouprave te smo potpisali 1500 ugovora. Vrijednost nekretnina koje smo prenijeli u vlasništvo JLS-ova je veća od milijardu kuna, a time su osigurane investicije koje zajednički dostižu vrijednost 2,5 milijarda kuna", rekao je Marić.

Predsjednik đurđevačkoga Gradskog vijeća i saborski zastupnik Željko Lacković ocijenio je da je aktiviranje državne imovine nužno za podizanje standarda i razvijanje projekata koji će pridonositi održivosti, otvaranju radnih mjesta i sprječavanju depopulacije na tom području.

"Na području grada nemamo mnogo državne imovine. Mi smo sve svoje sporne situacije obradili i predali smo dokumentaciju ministarstvu. Veći dio njih uspjeli smo riješiti. Posebno nam je važna ova tabularna izjava kako bismo proveli projekt 'Održivo upravljanje i povećanje atraktivnosti Đurđevačkih pijesaka', koji će Đurđevac kao malu ruralnu sredinu učiniti prepoznatljivijom", istaknuo je Lacković.