SLIČNOSTI U SUSJEDSTVU

Mariborski gradonačelnik u središtu policijske istrage

04.05.2011 u 20:06

Bionic
Reading

Gradonačelnik Maribora i utjecajni član Slovenske pučke stranke (SLS) Franc Kangler u središtu je spektakularne policijske istrage u tom gradu otpočete u srijedu, koja bi mogla potrajati i idućih dana, javljaju slovenski mediji

S Kanglerom i još sedam osoba koje je u srijedu policija privremeno zadržala, policija vodi informativne razgovore u istrazi vezanoj uz korupciju i zloporabu službenih ovlasti. Riječ je o sumnji u gospodarski kriminal, odnosno dodjelu građevinskih dozvola i prodaju zemljišta na kojima je druga najveća slovenska općina imala pravo prvokupa koji nije iskoristila, javljaju mediji.

Uz Kanglera, kako navode mediji, policija održava informativne razgovore s ravnateljicom mariborske općinske uprave te nekolicinom direktora i čelnih ljudi dviju gradskih građevinskih tvrtki.

Istraga uključuje ekipu stotinjak kriminalista, a na više lokacija u Mariboru, pa i na sjedištu općine, izvšeno je više pretraga, te oduzeta poslovna dokumentacija radi nastavka istrage.

Ravnatelj policije Janko Goršek izjavio je u Ljubljani novinarima da će policijska istraga potrajati cijeli dan i nastaviti se idućih dana pregledom zaplijenjene poslovne dokumentacije.

Kangler je prije popodnevnog dolaska s policijom pred zgradu općine u Mariboru izjavio novinarima da kaznene prijave koje su protiv njega podnesene nemaju temelja.

Slovenska pučka stranka, na čijoj je listi ponovno izabran za gradonačelnika na lanjskim lokalnim izborima, navela je u priopćenju za javnost da jedine informacije u vezi s istragom oko Kanglera ima iz medija, te da optužbe na njegov račun valja ili dokazati na sudu ili u suprotnom njihova gradonačelnika javno 'oprati' od krivnje.

Kanglerov odvjetnik novinarima je izjavio da mu je čudno to što je spektakularna policijska istraga pokrenuta baš sada i to u vezi sa sumnjičenjima na račun Kanglera koje su mediji objavljivali zadnje tri godine.