epp

Manfred Weber po treći put na čelu europskih pučana, Željana Zovko jedna od deset potpredsjednika

13.10.2021 u 14:00

Bionic
Reading

Njemački demokršćanin Manfred Weber u srijedu po po treći put izabran za šefa zastupničkog kluba Europske pučke stranke, najveće skupine u Europskom parlamentu, a jedna od deset novoizabranih potpredsjednika kluba je hrvatska zastupnica Željana Zovko

“Ponosan sam i zahvalan svojim kolegama što su me ponovno izabrali za predsjedatelja skupine EPP-a. Veselim se nastavku našeg rada na jačanju kršćanske demokracije i desnog centra diljem Europe”, izjavio je Weber nakon izbora na kojima je dobio golemu većinu glasova.

Najavio je da će se boriti protiv onih koji žele ugroziti i uništiti EU. “Kršćanska demokracija bila je načelu stvaranja EU-a i EPP je vodeća snaga za snažnu i stabilnu Europu koja je bliska ljudima”, rekao je Webe.

Weber, 49 godina, predsjednik je Kršćansko socijalne unije (CSU), najjače stranke u Bavarskoj, a na čelu zastupničkog kluba EPP-a je od 2014. godine.

Zastupnici EPP-a birali su u srijedu osim čelnika i kompletno vodstvo zastupničkog kluba, koje uključuje 10 potpredsjednika. Među njima je i Željana Zovko (HDZ).

Očekivalo se da će se Weber kandidirati za predsjednika Europskog parlamenta, jer sadašnjem predsjedniku Davidu Sassoliju uskoro istječe 2,5 godišnji mandat, ali je on prošli mjesec objavio da želi ostati na čelu zastupničkog kluba i natjecati se za predsjednika EPP-a.

Weber je u rujnu najavio da će se kandidirati za predsjednika EPP-a, stranke koja okuplja europske demokršćanske i pučke stranke i koju trenutačno vodi Donald Tusk. Tusk se odlučio vratiti u Poljsku kako bi pomogao svojoj stranci Građanskoj platformi u povratku na vlast. Tuskov bi nasljednik trebao biti izabran na izbornom kongresu EPP-a u travnju sljedeće godine.