MIRO KOVAČ

'Mandatar će biti iskusna osoba iz poslovnog svijeta'

23.12.2015 u 09:52

Bionic
Reading

Miro Kovač, međunarodni tajnik HDZ-a i Peđa Grbin, član Glavnog odbora SDP-a, analizirali su u emisiji Hrvatskog radija 'U mreži Prvog' pregovore glavnih političkih aktera oko formiranja vlasti. Predstavnici Mosta odbili su gostovanje zbog, kako su objasnili, trenutačne situacije. Kovač nije kazao tko bi mogao biti novi mandatar, a Grbin se nada da ovaj to zna unatoč tome što to vjerojatno ne želi reći

Kovač je tek kazao kako će se danas predsjednici Republike predstaviti nestranačkog mandatara. Sukladno tome očekuju njezinu odluku o tome da je ta osoba mandatar, kaže, i nakon toga će krenuti u slaganje nove vlade, a potom predstaviti tu vladu Hrvatskom saboru. 'Ne mogu reći tko je ta osoba', rekao je Kovač za HRT. Dodao je samo da se najvjerojatnije radi o iskusnoj osobi, iz poslovnog svijeta. Mislim da će ispuniti sve one zahtjeve koje smo mi imali za vrijeme pregovora s Mostom i isto tako ispuniti očekivanja hrvatskih građana.

Na pitanje je li ta osoba dogovorena s Mostom ili je to zasad samo prijedlog HDZ-a, Kovač nije precizno odgovorio već je samo kazao da su noćas bili pregovori te moli sve da se dopusti predsjedniku HDZ-a i Domoljubne koalicije te predsjedniku Mosta da se o tome danas izjasne. 'Danas je važna odluka predsjednice da osoba koja bude predložena, doista i bude imenovana mandatarom. Onda će ta osoba dobiti 30 dana da predstavi Saboru novu vladu. To će biti, pretpostavljam, nakon blagdana, početkom iduće godine', izjavio je Kovač.

To što su predstavnici Mosta odbili doći Grbin smatra da dosta govori o njima. 'Nisu spremni dati odgovor hrvatskoj javnosti na dva pitanja - 1) tko su te osobe koje su vršile pritisak i tko su osobe na koje je vršen pritisak? Mi ni danas nemamo nikakvog pojma što je to bilo; 2) tko će biti mandatar za sastav vlade? Grbin je naglasio da povjerenje od predsjednice traži osoba s imenom i prezimenom, a ne stranka za osobu. Smiješno mi je da u danu kada se traži povjerenje za mandatara, da ta osoba još uvijek nije poznata javnosti. Volio bih znati tko bi sutra trebao biti na čelu države. A ja to ne znam, kao što to ne znaju ni hrvatski građani. Nadam se da gospodin Kovač zna bez obzira na to što to ne želi reći. Bilo bi lijepo da barem on to zna', rekao je Grbin.