LISTA IZBORNIH PREVARA

Mali vodič za izbore: Ne slikajte listiće i prijavljujte nepravilnosti

28.10.2015 u 15:30

  • +10

Zastave na stranačkim skupovima

Izvor: Pixsell / Autor: Marijan Susenj/PIXSELL

Bionic
Reading

Dva tjedna uoči izbora udruga GONG unaprijed je upozorila na moguće nepravilnosti i zloupotrebe pa je javno pozvala građane da otvore oči i sve što uoče odmah i prijavljuju. Sve sudionike u izbornom procesu - od političkih stranaka i kandidata do biračkih odbora i promatrača - pozvali su da se ponašaju u skladu sa zakonom i uputama Državnog izbornog povjerenstva kako bi izbori bili slobodni, pošteni i demokratski

'Sloboda opredjeljenja i tajnost glasovanja moraju biti zajamčeni', upozorava izvršni predsjednik GONG-a Dragan Zelić.

U ovoj nevladinoj udruzi od izbora do izbora prate tijek njihovog održavanja i bilježe nepravilnosti; njihov broj postupno opada, no još uvijek se - pogotovo u manjim mjestima - znaju dogoditi i gotovo nevjerojatne situacije. Na lokalnim izborima one su nešto očitije, poput ucjena radnim mjestom ili nuđenja usluga u zamjenu za glasove, no ni parlamentarni nisu bez mane

Zabrinjavaju prijetnje ili ucjene radnim mjestima i uslugama, što je nedopustivo za jednu europsku zemlju. Pozivamo građane da nam se obrate u tim slučajevima, a stranke da se ne služe takvim metodama jer se radi o kaznenim djelima', kaže Zelić.

Na ovogodišnjim izborima GONG će biti još dostupniji: u nedjelju 8. studenog dežurstva su osigurana od 6 sati ujutro do ponoći na svim mogućim kanalima komunikacije - internetu, Facebooku, e-mailu i telefonu. Bit će otvoreno nekoliko linija na kojima će se zaprimati prijave koje će se potom rješavati u kontaktu s izbornim povjerenstvima.

U nekoliko posljednjih izbornih ciklusa primijećena je prava pošast fotografiranja samih listića, često zajedno s osobnom iskaznicom, a u brojnim slučajevima takve fotografije poslužile su za potpuno otvorenu kupovinu glasova.

Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić nedavno je javno pozvao na izmjenu paketa izbornih zakona kako bi se potpuno zabranilo korištenje mobitela na samim biralištima, no njegova inicijativa nije naišla ni na kakav odjek. U samom GONG-u toga su također svjesni pa pozivaju građane da ne fotografiraju listiće - ne samo kako ne bi doveli u pitanje tajnost glasovanja, nego i da ne bi olakšali prisilu na birače ili obećanje nagrada za glasovanje po nalogu.

To je naime kazneno djelo, ali se u hrvatskoj povijesti još nije dogodilo da je netko zbog toga i kažnjen. U samom izbornom postupku još je nekoliko težih prijestupa koji teoretski mogu biti procesuirani kao kaznena djela: od protuzakonitog brisanja iz popisa birača i uskrate izbornog prava, preko dvostrukog glasovanja ili glasovanja pod tuđim imenom, do povrede tajnosti, uništavanja listića ili lažiranja konačnih rezultata.

Poprilično često znalo se dogoditi i kršenje izborne šutnje, a zabilježeno je i to da članovi biračkih odbora vode svoju privatnu evidenciju o tome tko je glasovao. Koji put nestalo bi glasačkih listića ili oni nisu bili okrenuti lepezasto, kako ne bi bio vidljiv njihov serijski broj, zabilježeno je i glasovanje u ime drugih osoba, a nije dozvoljeno ni dulje zadržavanje uniformiranih osoba na biračkom mjestu - dakako, ukoliko one nisu pozvane na intervenciju.

'Pozivamo nadležna tijela da kvalitetno educiraju članove biračkih odbora, a same odbore da upute birače u njihova prava, posebno u mogućnost preferencijalnog glasovanja', zaključuje Zelić. Kao i za svake izbore, GONG će ove godine redovito objavljivati izvještaje o tijeku glasovanja i nastojati minimalizirati nepravilnosti.