SUĐENJE U AFERI 'SPICE'

Maletić: Govorilo se o neprijateljskom preuzimanju Podravke

14.11.2011 u 20:51

Bionic
Reading

Bivši član nadzornog odbora Podravke Franjo Maletić danas je na suđenju u aferi Spice posvjedočio da se na sjednicama nadzornog odbora raspravljalo o opasnosti od neprijateljskog preuzimanja

Na suđenju bivšem potpredsjedniku Vlade Damiru Polančecu i sedmorici suoptuženih za gospodarski kriminal u Podravci Maletić je kazao da se o neprijateljskom preuzimanju raspravljalo na nadzornom odboru, iako ta tema nikad nije bila službeno uvrštena na dnevni red. No, dodao je da se ne sjeća je li na odboru ikada bila predočena nekakva dokumentacija vezana uz neprijateljsko preuzimanje.

Obrane optuženih temelje se, među ostalim, na tvrdnji da su oni branili koprivničku prehrambenu tvrtku od neprijateljskog preuzimanja, a ne, kao što tvrdi USKOK, novcem Podravke pokušali preuzeti većinsko vlasništvo nad tvrtkom i pritom je oštetili za 400 milijuna kuna.

Maletić se prisjetio da su se kao potencijalni kupci Podravke spominjali Agrokor i jedna norveška kompanija. Kazao je da je u NO-u, u kojemu je on bio od 2004. do 2009., vladalo negativno mišljenje o mogućnosti da strana tvrtka preuzme Podravku i izmjesti proizvodnju u inozemstvo.

Na brojne upite obrane Maletić je odgovorio da se ne sjeća, među ostalim da je optuženi bivši predsjednik nadzornog i upravnog odbora Darko Marinac na sastanku revizijskog odbora pri NO-u spominjao neprijateljsko preuzimanje te da je o tome javnosti uputio pismo. Nije se mogao sjetiti niti da li se raspravljalo o poslovnom odnosu Podravke i Fima grupe optuženog Milana Horvata.

Ocijenio je da je Podravkino davanje zajmova splitskom SMS-u, čiji vlasnik i direktor Srđan Mladinić također sjedi na optuženičkoj klupi, normalna poslovna stvar i legalna operacija. Suđenje se nastavlja sutra kad će svjedočiti Goran Gazivoda, član nadzornog odbora Podravke od 2004. do 2008.

Uz Polančeca, Marinca, Horvata i Mladinića USKOK u slučaju Spice tereti još bivšeg predsjednika uprave Zdravka Šestaka, bivše članove NO-a Josipa Pavlovića i Sašu Romca te odvjetnika Zorana Markovića.