STROŽE MJERE

Malenica najavio nove propusnice: Bilo je zlouporaba, propusnice su imali i ljudi koji nisu bili zaposleni

01.04.2020 u 11:24

Bionic
Reading

Ministar uprave Ivan Malenica predstavio je 'e-Propusnicu', novu uslugu u sklopu Centra dijeljenih usluga koja povezuje Ministarstvo unutarnjih poslova, Poreznu upravu, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, zdravstveni sustav i Stožer civilne zaštite. 'Imat ćemo razdoblje prilagodbe, nadam se da ćemo od ponedjeljka zamijeniti sve stare, odnosno trenutno važeće propusnice novim propusnicama', kazao je Malenica

Ne radi se o aplikaciji, nego o centru dijeljenih usluga. Sustav e-propusnica je namijenjen građanima prema sustavu civilne zaštite te po potrebi prema poslodavcima, rekao je Malenica.

Osnovni cilj sustava je stvoriti jedinstveno mjesto pristupa propusnicama i kontrole izdanih propusnica, rekao je ministar, dodavši da će se u sustav pristupiti preko e-građanina.

Cilj je ubrzati i digitalizirati cijeli proces, rekao je ministar, apeliravši na građane da budu odgovorni prilikom traženja propusnica i savjetuje da svi čuvaju zdravlje cijelog društva i svojih najbližih.

"Ostanimo doma kako bismo pobijedili ovaj virus", rekao je Malenica, prenosi N1.

'Iz informacija koje sam vidio u medijima, bilo je nekih zlouporaba čitavog sustava, jer smo imali poslodavce koji su mogli izdavati propusnice i osobama koje nisu u radnom odnosu. Nadam se da ćemo kroz ovaj sustav dignuti na viši nivo taj postupak i građanima omogućiti da lakše dođu do propusnica', ponovio je Malenica.

  • +3
Ministar Malenica predstavio sustav e-propusnica za građane Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Podsjetimo, uslugom e-Propusnica omogućit će se jedinstveno mjesto pristupa izdanim propusnicama, čime će se smanjiti mogućnost zlouporabe te učinkovitiji sustav kontrole izdanih propusnica, priopćeno je iz Ministarstva uprave.

Također, omogućit će i pomaganje u identifikaciji osoba koje krše mjere samoizolacije, dodaje se.

Propusnice će i dalje će izdavati poslodavci, liječnici i civilna zaštita, u skladu s odredbama iz odluke Stožera, no sve će podatke o onima za koje izdaju propusnice morati upisivati u aplikaciju te će tim podacima raspolagati državna tijela.

Kako je ranije objavljeno, pri izdavanju propusnica gledat će se koliko firma ima zaposlenika, a koliko izdaje propusnica te gdje zaposlenici rade. O tome će ovisiti i gdje mogu putovati.

  • +14
Gužva na rotoru na Bilicama Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec / CROPIX

Nove će se propusnice građanima slati e-mailom, imat će QR kod, moći će biti samo u digitalnom obliku i neće ih trebati printati. Policiji će zapravo biti dovoljan i OIB.

Istodobno s početkom upotrebe aplikacije, bit će napravljena i revizija postojećih propusnica i treba očekivati da će se poprilično smanjiti broj onih koji mogu ići iz mjesta u mjesto.