ministar pravosuđa

Malenica: Kroz izmjene utjecat ćemo na smanjenje troškova ovršnog postupka koji će, izbacujući neke procedure i postupke, biti oko 600 kuna manji

14.10.2020 u 14:20

Bionic
Reading

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica ustvrdio je u srijedu da je Vlada kroz izmjene Ovršnog zakona pokazala socijalnu osjetljivost, jer će ovršni postupci biti oko 600 kuna jeftiniji, te se neće moći ovršiti primanja na osnovi božićnice, uskrsnice i drugih socijalnih davanja

Ministar je najavio da bi se danas tijekom dana trebalo u javno savjetovanje pustiti izmjene i dopune Ovršnog zakona, koji sadrži niz socijalnih klauzula.

"Kroz ove ćemo izmjene utjecati na smanjenje troškova ovršnog postupka koji će, izbacujući neke procedure i postupke, biti oko 600 kuna manji. Također ćemo kroz donošenje pravilnika utjecati na daljnje troškove javnih bilježnika", kazao je Malenica novinarima nakon sjednice Vlade.

Iz provedbe ovrhe bit će izuzeta brojna primanja, odnosno neće se moći ovršiti primanja na osnovi božićnice, uskrsnice i drugih socijalnih davanja.

"Uvest ćemo obavijest u roku 15 dana, javni bilježnik će obavijestiti dužnika o postojanju duga", rekao je Malenica dodajući da su s javnim bilježnicima dogovorena tri intervala provedbe ovršnoga postupka.

Kroz izmjene Ovršnog zakona pokazali smo socijalnu osjetljivost dodavši da je "znatna" pomoć dijelu dužnika i ovršenih građana nastavak mjera i aktivnosti Vlade za očuvanje radnih mjesta.

Ovrhe na Fini idu kao i prije

"Ministarstvo rada je poduzelo niz aktivnosti i vjerujem da će Nacionalni plan oporavka i višegodišnji financijski okvir postići da će se sačuvati radna mjesta, očuvati gospodarska aktivnost. Mislim da je to bitno za ovršenike, dužnike da imaju sigurna primanja i iz njih plaćaju obveze koje su preuzeli", naglasio je Malenica.

Rekao je da ovrhe na Fini idu prema dogovoru, kako je bilo i prije. "Radi se o ovršnim prijedlozima i rješenjima koji su zaprimljeni u Finu do trenutka stupanja na snagu izmjena Zakona o provedbi ovrhe nad novčanim sredstvima", istaknuo je.

Nakon pucnjave na Trgu sv. Marka ponovno se aktualiziralo pitanje držanja zaostalog oružja, a Malenica je rekao da se razmišlja o jačim sankcijama za one koji drže oružje kod kuće.

"Treba smanjiti broj ilegalnog oružja koji se nalazi kod građana, tako da ćemo u tom dijelu u duhu ovih događanja i to razmotriti", rekao je i pozvao građane koji imaju oružje da ga predaju.

Ne slaže se s opaskom da je DORH jedna od slabijih karika sustava, što se toj instituciji predbacuje nakon što su svi u tzv. "aferi mali Agrokor" nepravomoćno oslobođeni zbog nedostatka čvrstih dokaza tužiteljstva.

"U Državnom odvjetništvu rade ljudi, nisu oni nikakvi supermeni. Odluka u slučaju malog Agrokora još nije pravomoćna, Državno odvjetništvo je najavilo žalbu drugostupanjskom sudu", kaže Malenica ističući da njegovo ministarstvo podupire rad DORH-a i njegovu neovisnost i u proračunskom dijelu.