NAKON IZBORA

Mala Socijalistička partija u BiH može odlučiti o vlasti

02.11.2014 u 19:16

Bionic
Reading

Malena Socijalistička partija Republike Srpske dospjela je u poziciju odlučiti kako će izgledati buduća vlast u tom entitetu ali i na razini cijele Bosne i Hercegovine nakon što joj je Srpska demokratska stranka (SDS) u nedjelju i službeno ponudila poziciju premijera RS ukoliko pristane na koaliciju

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić tu je ponudu prenio predsjedniku SP Petru Đokiću na sastanku koji je u nedjelju održan u Bijeljini. 'Na socijalistima je da razmisle o toj ponudi', kazao je Đokić nakon ovog susreta dodajući kako će SDS koaliranje ponuditi još nekim strankama no pri tom je isključio svaku mogućnost suradnje sa Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika.

Sam Đokić nije se odredio prema ponudi SDS-a kazavši tek kako će je prenijeti stranačkim tijelima a ona će donijeti konačnu odluku. Podsjetio je kako je SP do sada u dva mandata bila u koaliciji sa SNSD-om a i s tom strankom vodi pregovore.


'Mi imamo svoje partnerstvo u Republici Srpskoj koje smo imali i prethodnih godina, i nismo izašli iz njega. I s njima smo razgovarali i razgovore ćemo, također, nastaviti u narednom periodu', rekao je neodređeno Đokić.

On je s Dodikom pregovarao u petak a nakon sastanka su izjavili kako su postigli 'visok stupanj suglasnosti' te kako će pregovore nastaviti. U Narodnoj skupštini RS-a koja broji 83 zastupnika SNSD je pojedinačno najjača stranka no ima tek 29 mandata pa ovisi o potpori manjih stranaka.

SDS ima 24 zastupnika a SP tek 5 no u kombinacijama s nekim drugim strankama i koalicijama upravo bi socijalisti mogli donijeti prevagu u uspostavi vladajuće koalicije. Đokićeva stranka tako se našla u istoj ulozi u kojoj su u Srbiji bili socijalisti Ivice Dačića.

Ta je stranka nakon posljednjih izbora u toj zemlji iznenada odlučila raskinuti partnerstvo s Demokratskom strankom Borisa Tadića i sklopiti novo sa Srpskom narednom strankom (SNS) čime je na vlast doveden Alksandar Vučić.