ZAGORČEV SVJEDOK POD ISTRAGOM

Makedonskoj vojsci podvalili stare rakete

Bionic
Reading

Nakon osam mjeseci od podnošenja istražnog zahtjeva zbog prekucavanja brojeva na raketama za višecijevne raketne bacače (VBR), Županijski sud u Zagrebu otvorio je istragu protiv bivšeg pomoćnika ministra obrane Dražena Jakopca i nekadašnjeg direktora Đuro Đaković Alatnice Nikole Veočića

ZAGREB - Njih dvojicu sumnjiči se da su zloupotrijebili položaj u gospodarskom poslovanju podvalivši Makedoniji stare rakete pod nove, i to na štetu proračuna, u visini od 14 milijuna kuna, piše Slobodna Dalmacija.

Tvrtka Đuro Đaković iz Slavonskog Broda je 2001. godine potpisala s makedonskom vladom ugovor o proizvodnji i isporuci 5.000 raketa za VBR od 128 mm. No, prema tvrdnjama tužiteljstva, rakete nisu proizvedene po narudžbi, jer im je rok isporuke bio 'nemoguća misija'.

Obrana Vladimira Zagorca

Dražen Jakopec svjedočio je na suđenju svom prethodniku u MORH-u Vladimiru Zagorcu i izjavioda na dan primopredaje Zagorec nije uzeo ništa iz sefa. Jakopec je kazao da u Zagorčevu sefu nije vidio ni dragulje, ni pilotske torbe, nego samopapire.

Stoga je Veočić, koji je dogovarao posao s Makedonijom, zamolio ljude u MORH-u za pomoć. Zatim su Jakopec, kao zamjenik ministra Joze Radoša, te tadašnji načelnik Službe za razvoj i opremanje u MORH-u Milan Ivanušić (pok.) povukli iz skladišta MORH-a 5.100 starih raketa proizvedenih 1995. i 1997. godine, koje su proslijedili u postrojenje Đure Đakovića. Stručnjaci su potom na raketama, kako bi se stekao dojam da su proizvedene 2001. godine, promijenili serijske brojeve. Zatim su točnu količinu tobože novih raketa isporučili Makedoniji, i to za dva milijuna eura.

Đuro Đaković navodno nije ispunio obvezu i u roku od šest mjeseci MORH-u nadoknadio rakete, a nije ni uplatio nikakav novac na njihov račun. Da u skladištima MORH-a nema raketa, otkrilo se tek 2006. godine. Jakopec, koji je na dužnosti pomoćnika ministra 2000. godine zamijenio Vladimira Zagorca, nakon izlaska afere u javnost, u medijima je odbacio svaku sumnju u nezakonitosti.

Pravdao se da je MORH ionako htio zamijeniti gorivo u tim raketama i servisirati ih, jer su zbog Domovinskog rata bile sigurnosni problem. Dodao je još, i da je htio učiniti nešto nezakonito, ne bi potpisivao ugovore, nego bi stare rakete otpisao prema pravilniku o otpisu, pa bi ih onda netko izvadio iz smeća i preprodao.

Poput Jakopca, i Veočić je tad odbacio sve tvrdnje rekavši da je Đuro Đaković poštivao sve točke ugovora potpisanog s RH Alanom te da je Alatnica u roku napravila nove dijelove koje je skinula s MORH-ovih raketa i spremila ih u skladište u Ličkom Osiku, ali da se čekala odluka MORH-a hoće li se u njihove rakete vratiti staro neatestirano gorivo ili novo koje je prošlo atest.